Förrädiskt lugn i jultrafiken
(Foto: AFP/Tengku Bahar)


I dag ser vädret inte ut att ställa till några större problem för julhelgresenärerna.-Det ser ganska lugnt ut inför jultrafiken, det är uppehållsväder i så gott som hela landet, säger Gunilla Grafström vid SMHI.

– Det ser ganska lugnt ut inför jultrafiken, det är uppehållsväder i så gott som hela landet. På julaftons morgon finns det risk för frosthalka på mindre vägar och avfarter om det är fuktigt, men det är inget alarmerande, säger Gunilla Grafström, jourhavande meteorolog på SMHI på lördagsförmiddagen.

I går omkom två människor i jultrafiken i Mellansverige. Men om Vägverkets dystra statistik håller i sig lär det bli fler.

En 75-årig man dödades i en trafikolycka väster om Bollnäs. Senare på kvällen avled en kvinna sedan hon blivit påkörd av en buss norr om Lindesberg.

Hård vind i kombination med snöfall
har gjort att flera fjällvägar till Norge fick stängas för trafik under fredagseftermiddagen och kvällen.

Först stängdes riksväg 95 mellan Arjeplog och Norge vid Merkenäs nära riksgränsen. Senare stängdes också E 10 mellan Kiruna och Narvik för trafik mellan Björkliden och Riksgränsen.

Kraftig blåst drev ihop snön och Vägverket hann inte med att hålla vägarna plogade.

Det hårda vädret väntades avta under lördagen.

I Västsverige ställde vägraset på E6:an vid Munkedal i Bohuslän till stora problem för trafiken. En högtrafikdag under vinterhalvåret, som dagen före julafton, skulle normalt cirka 17 000 fordon om dygnet rulla förbi Munkedal.

Nu leds trafiken om till andra vägar
som inte riktigt är anpassade för det trafiktrycket. Vägarna där var dessutom blöta men snö- och isfria, på lördagsförmiddagen.

Dan före dopparedan är en av årets svartaste trafikdagar. De senaste tio åren har det i genomsnitt omkommit tre personer den 23 december. I fjol omkom tre personer, året före sex. Under jul- och nyårshelgerna i fjol dödades totalt 29 personer i trafiken.

– Vi vet ju att många av trafikanterna ute på vägarna också är ovana, säger Vägverkets pressekreterare Thomas Andersson, till TT.

– Därför är mina råd: ta god tid på dig, anpassa hastigheten och kör bältad. Man kan tro att det är sommarväg men det är det inte, det är vinter och temperaturen ligger kring nollstrecket. Glöm inte heller bort att rasta ofta, trötthet är ett lika stort problem i trafiken som alkohol.