Förrädiska isar orsakar olyckor
Svenska livräddningssälskapet avråder nu helt från att ge sig ut på isen och fiska. Gör man det ändå bör man ha någon med sig, en rejäl ispik, isdubbar, ett ombyte kläder och helst bära en flytoverall. (Foto: Victor Drachev)


Två personer omkom i olika isolyckor i helgen. Dessutom räddades flera människor sedan de gått genom svaga isar.

-Det är fruktansvärt farligt på isarna nu, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

Isarna är just nu mycket förrädiska i framför allt södra delarna av Sverige. Anledningen är det milda och blåsiga vädret.

-Tjockleken på isarna skiftar oerhört mycket. Det kan vara tio centimeter tjock is på ett ställe medan några meter bort är den endast ett par centimeter tunn, vilket kan bero på vattenströmmar, säger Anders Wernesten till TT.

Två dödsolyckor

I lördags omkom en äldre man när han tillsammans med två andra personer var ute och fiskade på Mälaren utanför Strängnäs. Samma dag dog en man i 80-årsåldern under en fisketur på Gäddesjön söder om Kinna. Utanför Hässelbystrand hamnade tre personer i Mälarens vatten men alla klarade sig utan svårare skador. Och på söndagen gick två personer genom isen på Mälaren. Båda fördes nedkylda till sjukhus men utan allvarligare skador.

-Vi avråder bestämt folk att ge sig ut på isarna. Vill man ändå göra det så ska man inte vara ensam, för man behöver många gånger hjälp för att ta sig upp. Dessutom kan man behöva hjälp med att byta kläder, säger Anders Wernesten.

Hans råd till dem som trots allt går ut för att till exempel fiska är också att ha med sig en rejäl ispik, isdubbar, ett ombyte kläder och helst bära en flytoverall.

Färre än normalt

Varje år sker i genomsnitt ett 20-tal isdrunkningsolyckor. Hittills i år har det varit färre olyckor än normalt.

-Det beror på att kylan kom sent och att det dröjde innan isarna låg, säger Anders Wernesten.

Minst tio centimeter ska isen vara för att man ska gå säkert. För dem som åker långfärdsskridskor är det kravet inte lika hårt.

-De har ju fart och förflyttar sig hela tiden, även om de också måste var mycket försiktiga. Problemet är att långfärdsåkare gör att många andra lockas ut på isarna i tron att det är säkert.