Förorenad flod fattade eld i Kina
Skärmdump visar en del av Meiyufloden i Zhejiangprovinsen som brinner. Eldsvådan tros ha orsakats av utsläpp från en skofabrik som fattade eld när någon kastade en cigarett i vattnet. (Foto: Skärmdump/Wenzhou News)


En eldsvåda i en flod i Zhejiangprovinsen tycks ha orsakats av olja som släppts ut från en fabrik uppströms.

Det var en del av Meiyufloden i Wenzhou som fattade eld tidigt på onsdag morgon den 6 mars. Eldsvådan upptäcktes av en gatsopare som slog larm, enligt Wenzhou News.

Brandsoldaterna fick använda ett specialskum för att släcka elden på vattnet, vars flammor vid det laget hade blivit fem meter höga och hotade byggnader i närheten. Ett träräcke hade också fattat eld och tre parkerade bilar blev förstörda.

Det är oklart vad som
orsakade branden, men lokalinvånarna spekulerar i att det kan ha varit en cigarett som någon kastade i floden där det flöt olja.

En kvinna vid namn Wu, vars affär ligger vid den delen av floden sade att hennes son brukar leka i närheten av det området. Hon tillade att hon som tur var hade varit sen till jobbet den dagen, så dörren till hennes affär fortfarande var stängd, annars kunde den ha skadats av elden.

En talesman för skofabriken Wenzhou Yashenda Shoe Material sade att det var ett misstag av en av de anställda på måndagen som ledde till att ungefär ett ton mjukgörande olja dumpades i floden, men han hävdade att den inte var brandfarlig.

Företaget har stängts i väntan på en utredning, och de ansvariga riskerar böter på upp till 20 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor).

Enligt lokalinvånare har floden luktat illa i flera år på grund av utsläpp från skofabriker och förpackningsindustrier uppströms, rapporterade Wenzhou News. Tydligen har miljöskyddsbyrån inte vidtagit några åtgärder mot företagen eftersom de är en sådan viktig del av den lokala ekonomin.

Research av Sophia Fang.

Översatt från engelska.