Förödmjukelsen att krypa mellan en buses ben
Han Xin kröp mellan en buses ben (Da Ji Yuan)


Under Handynastin för cirka 2 200 år sedan, fanns det en berömd general som hette Han Xin. Han var till stor hjälp för kejsare Liu Bang när han etablerade Handynastin. Han Xins prestationer och hans stora förmåga att utstå förödmjukelse har lovordats av kineser ända fram till våra dagar.

I sin ungdom var Han Xin en skicklig fäktare. En dag när han gick vägen fram med sitt svärd, blev han stoppad av ett gäng män. Särskilt en av dem var hotfull och ohyfsad och han skrek till Han Xin:

– Törs du döda mig med ditt svärd? Om du inte är rädd, använd då svärdet mot mig! Men om du inte vågar om du är en fegis, då måste du krypa mellan mina ben.

Vid det här laget hade det samlats många människor för att titta på. Alla väntade för att se vad Han Xin skulle göra. Busen stod framför honom med benen särade.

Han Xin höll hårt i svärdsfästet med ilskan lysande ur ögonen. Han stirrade på busen, sedan släppte han sakta svärdsfästet, böjde sig ned och kröp mellan busens ben. Åskådarna skrattade åt Han Xins feghet.

Senare blev Han Xin en ledande general hos kejsare Liu Bang. Och hans förmåga att uthärda förödmjukelse under ungdomen kom att betraktas som en dygd, ett karaktärsdrag som hjälpte till att lägga grunden för hans senare bedrifter.

Källa: Zizhi Tongjian (Comprehensive Lessons for the Government) by Sima Guang (1019-1086).

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/6-8-16/45022.html