Förödelse i New York efter superstormen Sandy
Hudsonfloden svämmade över vägen längs västsidan av strandpromenaden i Battery Park-området i New York den 29 oktober. (Foto: Timothy A. Clary/ AFP)


Orkanen Sandy som skapat kaos och förstörelse i New York under det senaste dygnet, har hittills krävt minst 31 liv i USA och en kvinna har dött i Kanada. Totalt har minst 97 personer dött efter det att stormen först drabbade Karibien.

Stormen orsakade översvämningar på många platser i hela New York-regionen, inklusive Coney Island, längs Gowanuskanalen och på nedre Manhattan.

När de började kartlägga skadorna på tisdagen, sade tjänstemännen i New York att det var omöjligt att mäta den förstörelse stormen Sandy lämnat efter sig, rapporterar CNN.

”Jag tror inte att ord som” katastrofal ”eller” historisk ”är för starka för att förklara effekterna,”sade Andrew Cuomo, guvernör i New York, till CNN.

På tisdagen stängdes skolorna efter att barnen hållits hemma under måndagen, och de kommer att vara stängda även på onsdag meddelade New Yorks borgmästare Bloomberg.

De få bilarna som syntes på gatorna på måndagen och tisdag var mestadels polisbilar och taxibilar eftersom tunnelbanorna hade stängts.

Buss-, och tågtrafiken och flygen avbröts på måndagen och fortsatte vara nere på tisdagen. Men flygplatserna hade fortfarande öppet som härbärgen för strandsatta.

I ett försök att skydda marknadsaktörerna från orkanen Sandy, stängdes även den amerikanska börs- och aktiehandeln på måndag eftermiddag. Man planerar dock att öppna börsen och aktiehandeln på onsdag 31 oktober om den rådande situationen så medger.

Tusentals flyende människor från New York anlände till 76 skyddsrum runtom staden, med massor av husdjur i släptåg.

Flera byggnader har delvis kollapsat och vattennivåerna har stigit till farliga nivåer vid lunchtid, i de områden som hade beordrat evakuering redan på måndagen. Men några lokalbor blev dock kvar i sina hem.

På nedre Manhattan, hamnade en karusell halv nedsänkt i vatten. World Trade Center svämmades över, och många områden drabbades av elavbrott.

I centrum av Manhattan vandrade turister på gatorna, och drygt en handfull av små företag höll fortfarande öppet.

Borgmästare Bloomberg gav en översikt av situationen i staden efter stormen på tisdag morgon.

”Orkanen Sandy har officiellt lämnat New York-området, men förstörelse som den lämnat efter sig kommer att märkas under ganska lång tid”, sade han.

Landningsbanorna är för närvarande översvämmade, så inga flyga kan landa eller lämna flygplatsen.

Omkring 60 000 personer i 26 000 lägenheter i de värst drabbade områden är utan ström och de största utmaningarna blir att återställa transportsystem, och elektricitet, sade Bloomberg. Med tanke på förstörelsen och skadorna kan det ta minst två till tre dagar att återställa elen.

Bloomberg sade busstrafiken och vägarna skulle kunna återställas i morgon onsdag.


Vågorna slår mot en tidigare skadad pir vid Atlantic City, New Jersey, då orkanen Sandy slog till mot östkusten i USA den 29 oktober. (Foto: Stan Honda/ AFP)

Vågorna slår mot en tidigare skadad pir vid Atlantic City, New Jersey, då orkanen Sandy slog till mot östkusten i USA den 29 oktober. (Foto: Stan Honda/ AFP)