Forntida kineser upptäckte Amerika, säger författare
En av de gamla kinesiska kartorna från Hendon Harris Jr:s samling. (Foto: Asiatisk Fathers.com)


1973 publicerade den framlidne Hendon Harris Jr en bok som dokumenterar vad han trodde vara ett bevis på att kineserna upptäckte och koloniserade Amerika tusentals år innan Columbus ankomst.


En av de gamla kinesiska kartorna från Hendon Harris Jr:s samling. (Foto: Asiatisk Fathers.com)

En av de gamla kinesiska kartorna från Hendon Harris Jr:s samling. (Foto: Asiatisk Fathers.com)

Hans baserade sina bevis på en världskarta som han hade hittat i en gammal kartbok ett år tidigare i en antikaffär i Korea.

Med rubriken ”Allt under himlen” visade den urgamla kinesiska kartan inte bara de största kända landmassorna som Asien, Afrika, Australien och Europa, utan angav också platsen för Kinas mytomspunna Fu Sang – bokstavligen ”landet i öster”-  i den region som vi nu vet är Nord- och Sydamerika.

Harris, en tredje generationens missionär född av amerikanska föräldrar i Kaifeng i Kina, visste att han hade snubblat på något stort.

Han kände till Fu Sang på grund av tidigare kännedom om ”Shan Hai Jing” eller ”Samling av berg och hav”, en kinesisk klassiker som tros ha skrivits för över 2000 år sedan. Klassikern dokumenterade forntida kinesiska resor, geografi och legender om Kina.

Harris hade som underlag denna karta och cirka 30 liknande kartor, som kom från den ursprungliga ”Shan Hai Jing,” när han lade fram sina teorier i sin bok ”The Asiatic Fathers of America” om att sjöfarande kineser nådde Amerika ungefär år 2200 f.Kr. och var förfäder till de amerikanska indianerna.

Endast ett fåtal exemplar av Harris bok publicerades, men när han dog 1981 hade han samlat sju liknande kartböcker och hittat ytterligare 23 kartor i berömda museer världen över.

Den äldsta av Harris kartor tros vara från Mingdynastin (1368-1644), men världskartan i varje bok tros härstamma från en mycket tidigare kinesisk karta.

Charlotte Harris Rees, en av Harris döttrar, var först skeptisk till sin fars teori och hans kartsamling låg försummad i åratal under broderns säng.


En tolkning av ovanstående karta. (Foto: Asiatisk Fathers.com)

En tolkning av ovanstående karta. (Foto: Asiatisk Fathers.com)

Förra året gav Rees dock ut sin egen bok ”Secret maps of the Ancient World”, som lägger fram övertygande argument om att hennes far hade rätt och att forntida kartografer från Asien kom till Amerika och dokumenterade terrängen i den nya världen långt innan Columbus anlände dit.

Rees, som bor i Virginia, var nyligen på en föresläsningsturné och talade då vid Vancouvers Simon Fraser University.

– Hittills har det nästan varit som Da Vinci-koden – hemligheter som varit gömda i offentligheten, berättade Rees för Epoch Times.

– Det är inte det att kartorna aldrig har setts förut, utan att folk har missförstått dem och en massa böcker säger att dessa är till en del verkliga och till en del påhittade eftersom de inte kunde tro att människor kunde ha kommit till Amerika så tidigt.

Under 2003 börajde Rees att på allvar undersöka sin fars teori efter att ha läst ”1421,” en bok av Gavin Menzies , vilken utlöste en världsomfattande debatt. Menzies hävdade att kineserna upptäckte Amerika år 1421, 71 år före Columbus.

Rees tog kontakt med Menzies och berättade om sin fars kartor som visar att kineserna upptäckte Amerika mycket tidigare än 1421. Hon tog också sin familjs kartsamling till Library of Congress i Washington, DC, där den stannade i tre år medan experter från Kina kom för att studera den.

Under fem år som hon forskade i ämnet blev hon övertygad om att hennes far hade rätt. Under forskningstiden var hennes mentor  Cyklone Covey, professor emeritus i historia vid Wake Forest University i North Carolina, som under mer än 50 år har studerat forntida amerikansk historia och dess kopplingar till Kina.

Med Menzies hjälp inbjöds Rees att tala vid Library of Congress 2005. Och för att hjälpa sin fars bok att nå fler läsare publicerade Rees 2006 en förkortad version av hans 800 sidor långa bok.

Hwa-Wei Lee, pensionerad chef för den asiatiska avdelningen vid Library of Congress, har kallat Rees forskning ”ett viktigt bidrag till Amerikas tidiga historia och till relationerna med Kina och andra delar av Asien.”

Men Rees har också stött på motstånd.
– Det finns ett fåtal personer som är starkt emot detta. Varje gång när någon har skrivit historia är det svårt att ändra det, sade hon.

Till exempel driver en internationell grupp akademiker en webbplats som tvistar om Menzies teori. Rees sade att fastän skolorna fortfarande i början på 1900-talet undervisade att kineserna hade varit i Amerika i minst 1000 år togs denna information bort från läroböcker när Columbus Dag förklarades som en amerikansk nationell helgdag.

Rees låter sig emellertid inte påverkas.

– Det finns så mycket bevis som strömmar in från så många olika områden, bland annat DNA-bevisning, [gamla] kinesiska skrifter har hittats på många platser i Amerika, och det finns människor som har jämfört Maya-kalendern med den gamla kinesiska kalendern.

Många oberoende studier har avslutats eller pågår fortfarande och i hennes bok nämns över 200 verk som innehåller bevis från olika discipliner, inklusive forskning, arkeologi, oceanografi, filosofi, antropologi, konst, lingvistik och matematik.

Hur kunde kineserna korsa Stilla havet så tidigt som år 2200 f. Kr?

– Enligt historiska dokument var kineserna redan för 4000 år sedan mycket avancerade. De kunde skriva, de hade silke och de var sjöfarare, sade Rees.

Hon tillade att en varm havsström förekommer i norra Stilla havet som faktiskt ”fungerar som ett transportband” och skjuter objekt österut från Asien till Amerika och sedan ner längs kusten med en återvändande ström vid ekvatorn.

Rees sade att hennes pappa trodde att kineser och andra asiater långt tillbaka gjorde många resor till Nya världen, men att många bevis om det har försvunnit. Framför allt hade Kina en period av självvald isolering i mitten av 1400-talet.

– Man fick dödsstraff om man gick till sjöss och därför brände de sina kartor och fartyg, sade hon.

I 250 år har vissa europeiska forskare spekulerat i att Fu Sang i själva verket var Amerika. Men utan en karta, som visar platsen för Fu Sang, kunde de inte bevisa det. När Harris upptäckte den gamla kartan i Sydkorea var han den första i vår tid att göra sammankopplingen, sade Covey.

”Det slutliga resultatet av dessa revolutionerande upptäckter kommer att ge större ära till Kina, östra Indien, Japan och Korea och en ny respekt för och uppskattning av indianerna i Nord-, Central-och Sydamerika,” skrev Harris i sin bok.

För mer information, se www.harrismaps.com.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24170/