Förnödenheter saknas fortfarande i Sichuan
Överlevande efter jordbävningen bor i tillfälliga tält i Leigu, Sichuan, 1 augusti 2008. De kinesiska ledarna har utsett byggandet av nya hem till jordbävningsoffren som en nationell prioritet. (Foto: Guang Niu/Getty Images)


Tre månader efter den katastrofala jordbävningen i Sichuan är fortfarande en miljon offer i desperat behov av hjälp. Regeringens utlovade nödhjälp har inte nått fram och korrumperade tjänstemän sitter fortfarande på varor som ska delas ut. Vintern är på väg och många av offren bor fortfarande i tillfälliga tält. 

Zheng, från staden Longnan i Gansuprovinsen sade:

– Centralregeringen sade att de skulle ge tio yuan per person och dag till utgifter. Det mesta av de pengar och varor som skulle gå till de nödställda har förskingrats av regeringstjänstemän.

– Många har bara fått 200 eller 150 yuan per månad i stället för de utlovade 300. Lokala regeringstjänstemän missbrukar sin ställning och ger bara pengar till vissa och inte andra. En lastbilschaufför kom hit med hela bilen full med filtar som han sade att människor i Hongkong donerat. Han delade filtarna med människor han kände. Det är ingen som övervakar det här.

– Regimen sade att de skulle ge 20 000 yuan till dem vars hus kollapsat och 3000 yuan till dem vars hus behöver repareras. Det är småpengar med tanke på hur priset på byggmaterial gått upp. Dessutom har många blivit av med sina jobb och har inte råd att bygga eller laga hus, de kan knappt klara sina dagliga utgifter. Det här har tvingat oss att bo kvar i tält. 

Zhang sade att tälten är överbefolkade och mycket fuktiga på insidan efter regnen på sistone. Han tillade att han inte ätit mycket den senaste tiden eftersom alla priser har gått upp.

Enligt Zhang har de lokala tjänstemännen låtit massor av nödhjälpsvaror stå och bli dåliga.

– Vi har inte fått någon hjälp på grund av OS. Många varor såsom filtar har blivit mögliga för att de inte lagrats rätt. Tjänstemännen låter dem hellre ligga och bli dåliga än att dela ut dem.

Han sade även att de nödställda efter jordbävningen inte har någonstans att vända sig. Om de försöker appellera i Peking, någon annan stad eller till och med ute på landet blir de fängslade i två veckor. Ju fler platser du försöker appellera på desto längre tid blir du inlåst, sade Zhang.

Ett annat jordbävningsoffer vid namn Yongfu från orten Yingxiu i Sichuan sade att regeringen bara ger ut nödhjälpspengar till par som följer Kinas ettbarnspolitik och bara har ett barn.

– Vi fick bara pengar den första månaden och har inte fått något sen dess. Människor som inte följer ettbarnsregeln är också människor och lider av den här katastrofens följder. Varför ska de behandlas olika, undrar han.

http://en.epochtimes.com/n2/china/relief-goods-missing-sichuan-winter-looms-3865.html