Förlag tog bort Israel från kartor för skolor i Mellanöstern
Skärmdump av kartan


Kartboksförlaget HarperCollins väckte stor ilska när det utelämnade Israel från kartan över Mellanöstern. Företaget bad senare om ursäkt.

Förlaget säljer engelskspråkiga atlaser till skolor, och i vissa av dessa har det funnits kartor där Israel inte ligger på sin nuvarande plats.

"HarperCollins beklagar utelämnandet av namnet Israel från sin Collins Middle East Atlas", sade företaget i ett uttalande.

"Den här produkten har nu tagits bort från försäljning i alla områden och hela det kvarvarande lagret ska malas ner. HarperCollins ber om ursäkt för detta utelämnande och för all förargelse det kan ha orsakat."

Kartan kvar på vissa webbplatser

Kartan blev dock kvar och var tillgänglig på webbplatser som Amazon och Barnes and Noble.

HarperCollins ursäkt kom en dag efter att Collins Bartholomew, ett dotterbolag till HarperCollins som ger ut kartor, orsakade uppståndelse genom att hävda att de inte kunde ha med Israel på kartan.


HarperCollins atlas

HarperCollins atlas

Företaget sade till tidningen The Tablet att om de hade inkluderat Israel i atlasen så skulle det ha varit "oacceptabelt" för deras kunder och att borttagandet av landet från kartan berodde på "lokala preferenser."

Framtagen speciellt för skolor i Mellanöstern

HarperCollins sade på sin hemsida att atlasen var "framtagen speciellt för skolor i Mellanöstern".

"Kartorna ger djupgående täckning av regionen och dess frågor” enligt beskrivningen.

The Tablet rapporterade att tulltjänstemän i en Gulfstat endast har tillåtit att vanliga atlaser når skolor efter att Israel har strukits över.

Översatt från engelska