Förklaring till Kinas politiska kris del 2
Jason Loftus, chefredaktör för Epoch Times i Kanada, vid ett föredrag han höll i Parliament Hill i Ottawa, om den pågående politiska krisen i Kina. (Foto: Matthew Little/The Epoch Times)


Utdrag från del ett: ”Om du läser Epoch Times regelbundet så känner du till att vi på ett exakt vis har förutspått de dramatiska händelser som skett i Kina nyligen. Det finns en underliggande fråga som våra journalister förstår och som gör det möjligt för oss att klarsynt betrakta den nuvarande situationen.”
”Jag ska göra ett som kan tyckas djärvt påstående: Falun Gong, och förföljelsen av Falun Gong, är kärnfrågan bakom de extraordinära politiska händelser vi ser i Kina idag.”

Läs hela del ett här.

3. De brott som begås under förföljelsen av Falun Gong kommer, när de blir erkända, hota kommunistpartiets existens.

Bo Xilai har stämts i över ett dussin länder för brott mot mänskligheten och folkmord. Han åtalades av spansk domstol 2009 på anklagelser om folkmord och tortyr.

En rimlig uppskattning är att tiotusentals utövare har dött av tortyr och övergrepp. Ungefär 450 000 till 1 000 000 Falun Gong-utövare är just nu inlåsta i arbetsläger, där de utstår övergrepp, hjärntvätt och tortyr. Över hela Kina har familjer splittrats. Det finns en hel generation av föräldralösa barn som har förlorat en eller båda sina föräldrar under förföljelsen.

Hur hemskt detta än är så finns det något ännu mer fruktansvärt: de ondskefulla organstölder från levande människor som pågår i Kina. Tiotusentals Falun Gong-utövare har dödats för sina organ.

Detta har organiserats av politiska och lagstiftande kommittén. Ledande personer ur Jiang Zemins fraktion är djupt inblandade.

Wang Lijun har i ett tal skrutit om att han övervakat tusentals operationer med organstölder. När staden Shenyang i Liaoningprovinsen styrdes av Bo Xilai tycks den ha varit centrum för utvecklingen av dessa illdåd. Zhou Yongkang är också starkt inblandad.

Vår tidning var först med den här historien och fortsätter bevaka det noga. Förra månaden rapporterade vi om telefonsamtal som gjorts till höga ledare i kommunistpartiet där frågor ställts om organstölderna. Ingen av dem förnekade kännedom om organstölder från Falun Gong-utövare.

Det har skrivits mycket om huruvida det kinesiska kommunistpartiet ska kollapsa, på grund av ekonomiska problem, korruption, bristande social jämlikhet och så vidare. Vad kommer att bli effekten för kommunistpartiet efter att fakta kring illdåden med organstölder publiceras?

Vi har ett lärorikt exempel från historien.

1940 dödade sovjetisk säkerhetspolis mer än 20 000 polska officerer i skogsområdet Katyn i Ryssland. Stalin beskyllde nazisterna för det och regimen höll fast vid lögnen i 50 år. 1989 dök sanningen upp, och 1990 erkände Gorbatjov det som hänt. Massakern användes också i maktkampen mellan Jeltsin och Gorbatjov. Det polska motståndet stärktes och övertygelsen hos de kvarvarande hårdföra i Sovjet krossades.

Så fort något som detta avslöjas finns det ingen återvändo. Detta kommer att gälla även i Kina och de enorma brotten med organstölder kommer att märka det kinesiska kommunistpartiet.

Låt oss återvända till den komplott som planerades av Bo Xilai och Zhou Yongkang. Förra månaden blev Bo av med alla sina poster i partiet. Han har uteslutits och är under utredning.

Utrensningen av Bo är ett hårt slag för den fraktion som Jiang formade för att förfölja Falun Gong. Utan Bo som kan ta över Zhous mäktiga position i ständiga utskottet och som chef för politisk- lagstiftande kommittén, kollapsar den parallella maktstruktur som skapats för att skydda Jiang och hans fraktion.

Kinas framtid är nu öppen på ett sätt som inte varit fallet under lång tid. Detta för mig till min fjärde och sista punkt.

4. Västländer behöver inte frukta det kinesiska kommunistpartiets kollaps.

Liksom Jiang Zemin fruktar också premiärminister Wen Jiabao och partiledaren Hu Jintao för vilka arv de ska lämna efter sig.

Wen och Hu planerar att avgå vid den artonde partikongressen, som sannolikt kommer att hållas i oktober. Om de inte avslutar förföljelsen av Falun Gong kommer de för alltid att betraktas som delaktig i den.

Men för att avsluta förföljelsen krävs att Hu och Wen nyttjar styrkan i det andra maktcentrum som skapats av Jiang.

Att västerländska nationer tar upp Falun Gong-frågan kan stärka Hu och Wen när de kämpar mot eftertrupperna från Jiangs fraktion. Kanalen till den amerikanska regeringen som gjorts tillgänglig av Wikileaks stödjer detta, och visar att Bo Xilai kan ha hållits utanför den post som vice premiärminister som han tävlade om 2007, på grund av de Falun Gong-processer han ställts inför utomlands.

Om Hu och Wen avslutar förföljelsen och de brott som begåtts mot Falun Gong blir erkända kan det naturligtvis vara över även för kommunistpartiet.

Det finns mycket skrivet om behovet av att kommunistpartiet skapar stabilitet i Kina – det är ett stort ämne som jag inte kan göra rättvisa idag. Betänkt dock följande:

Wen har i flera tal sagt att Kinas regering borde vara oberoende av kommunistpartiet. Detta är en ren hädelse för dem som anser att kommunistpartiet bör styra Kina – partiet kan bara styra om det har monopol på makten. När Qiao Shi var ledare för folkkongressen under sent 1990-tal brukade han säga att partiet borde lyda under kinesiska lagar.

Om Wen Jiabao och Qiao Shi så lugnt kan tala om ett Kina i vilket kommunistpartiet inte har makt över allting så borde inte vi vara rädda för samma sak.

Efter att krisen började har trafiken på Epoch Times kinesiska webbsida ökat markant och har nu sex miljoner sidvisningar varje dag.

Jag tror att det kinesiska folket flockas på Epoch Times kinesiskspråkiga sajt, inte bara för att vi ger en ovanligt ocensurerad bild av Kina för att vara på kinesiska, utan också för de insikter vi ger, som får folk att förstå vad som pågår där idag.

Vi har möjlighet att ge den insikten eftersom vi förstår det som jag beskrivit här idag: krisen i Kina vänder sig mot den ondskefulla förföljelsen av Falun Gong och dess lösning är beroende av den position vi tar gentemot ondskan.

Översatt från engelska.

Artikeln bygger på ett föredrag som Jason Loftus, chefredaktör och biträdande utgivare för Kanadas engelskspråkiga utgåva av Epoch Times, höll tillsammans med en panel av andra människorättsexperter, i Kanadas parlament den 30 maj. Loftus anlitas regelbundet som tv-kommentator i Kinafrågor.

Epoch Times har tilldelats nationella utmärkelser för sin Kinabevakning i Kanada och USA. Tidningen har förutsett den pågående händelseutvecklingen i Kina. Dess kinesiska webbsajt har nyligen haft drygt sex miljoner läsare per dag, tack vare rapporteringen om de politiska oroligheterna i Kina.