Förkämpe för jordbävningsoffren i Sichuan dömd till fem års fängelse
Tan Zuoren, miljövetare och författare, dömdes till fem års fängelse för att ha undersökt de illa byggda så kallade. "tofu-hus" som rasade ihop under den svåra jordbävningen i Sichuan 2008. (Foto: Canyu.org)


Den 55-årige Tan Zuoren från Sichuanprovinsen dömdes till fem års fängelse och tre års indragna politiska rättigheter av en domstol i Chengdu. Åtalet gällde ”statsomstörtande verksamhet”, en vanlig anklagelse mot politiskt obekväma personer i Kina.

Tan greps efter att ha undersökt detaljer runt de illa byggda så kallade ”tofu-hus” som avslöjades efter jordbävningen i Sichuan 2008. Hans fru och rättsliga ombud planerar att överklaga.

Rättegången varade i fem minuter, under vilka Tans fru och två döttrar inte tilläts komma in i rättssalen. Dessutom skingrades de över 200 personer från Qinghai, Hunan, Peking och andra städer som samlats utanför domstolen till stöd för Tan av den lokala polisen.

Innan rättegången försökte journalister från Hongkong och Taiwan genomföra intervjuer, men hindrades av den lokala polisen som tog deras mobiltelefoner och lämnade tillbaka dem först efter att allt filmmaterial inifrån rättssalen förstörts.

Pu Zhiqiang, som är Tans försvarsadvokat, sade till Epoch Times:

– Han åtalades av två skäl. Det ena är att han publicerade en artikel om massakern på Himmelska fridens torg 1989 och det andra är att han föreslog en blodgivarkampanj för jordbävningsoffren i Sichuan på Himmelska fridens torg, för att hålla andan från demokratirörelsen den 4 juni levande och att han intervjuades av radiostationen Sound of Hope.

Enligt Pu ser myndigheterna i Peking dessa aktiviteter som hotfulla mot deras makt och åtalade honom för ”statsomstörtande verksamhet”.

Demokratiaktivisten Chen Yunfei och författaren Ran Yunfei från Chengdu, som båda tidigare uttryckt stöd för Tan, satt i husarrest och kunde inte närvara vid rättegången.

Ran kallade domen ”löjeväckande” men väntad, eftersom myndigheterna ”är kapabla till vad som helst”. Han tillade dock:

– Jag kan absolut inte acceptera ett sådant här utslag.

– Vid det här laget har jag förstått att politikerna i Peking inte alls är okunniga om lagen, som jag tidigare trott. I själva verket är de helt skamlösa, att döma av den här rättegången, sade Chen.

Mer än tio personer i Hongkong protesterade mot det illegala kvarhållandet av Tan, vid den kinesiska centralregeringens kontaktkontor i Hongkong och begärde att Tan skulle få återvända hem under det kinesiska nyåret.

Efter jordbävningen i Sichuan i maj 2008 reste Tan runt i drabbade områden och samlade in information kring dödsfall bland skolbarn. Han greps den 28 mars 2009.

Tan skrev ett dokument om sina undersökningar i februari förra året, där han uppmanade till undersökningar av byggnadskvaliteten på de skolbyggnader som raserades av jordbävningen.

I dokumentet står bland annat: ”Det är nödvändigt att bekräfta den verkliga informationen om varje död elev i varje klass i varje skola på varje ort och i varje härad och region.” Han är en av de många som hävdar att korruption låg bakom de sammanrasade, illa byggda skolbyggnaderna, något som är känt för att förekomma ymnigt inom det Kinesiska kommunistpartiet.

Den välkände artisten Ai Weiwei skulle ha vittnat i Tans fall, men attackerades enligt uppgift av polisen i Chengdu. Under rättegången avbröts Tans advokater flera gånger av rätten när de försökte lägga fram sitt försvar. Tre vittnen stoppades från att vittna.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29478/