Förintelsens offer hedrades i dag
Den passive och tyste åskådaren var temat när minnesdagen över Förintelsen högtidlighölls på 70 platser runt om i Sverige i dag. (Foto: AFP /Viktor Drachev)


Den passive och tyste åskådaren – det var temat när minnesdagen över Förintelsen högtidlighölls på 70 platser runt om i Sverige i dag.

Den 27 januari 1945 befriade sovjetiska Röda armén fångarna i det nazistiska förintelselägret Auschwitz i södra Polen. 60 år senare deklarerade FN att det datumet ska vara Förintelsens internationella minnesdag.

Över hela världen samlades människor för att hedra offren i Nazitysklands industriella folkmord.

I Stockholm trotsade några hundra personer den bistra kylan och begav sig till Raoul Wallenbergs torg, där journalisten och författaren Mustafa Can i sitt tal tog upp temat om åskådarrollen.

– Den stora massan som bränner ner och våldtar, torterar och mördar i de stora folkmorden består inte främst av monster och psykopater, varken i dag eller i går. De var och är vanliga, alltför vanliga, människor som fallit in i ondskans banalitet, sade han inför överlevande från förintelselägren samt representanter från riksdag, regering, intresseorganisationer och internationella gäster.

Mustafa Can påminde om att nazisterna hämtade sina offer framför ögonen på sina grannar och arbetskamrater:

Vi vet alltså inte hur lätt eller svårt vi skulle ha att ge upp vår mänsklighet och bli exekutionsbetjänter förrän vi prövas. Därför ligger helvetet alltid nära.

– Det är en skrämmande tanke för oss alla, att vi inte vet om vi skulle agera eller stå likgiltiga.

Bland lyssnarna fanns utrikesminister Carl Bildt. Han påpekade efteråt att denna dag uppmärksammas mer i andra länder.

– Det är ett rätt stort pådrag här också, men det skadar inte om det blir mera.

Anna-Karin Johansson, tillförordnad överintendent på Forum för levande historia, talade om att antisemitismen på intet sätt är utrotad i Sverige:

– Den är djupt rotad i vår kristna västerländska kultur.

Högtidsstunden avslutades med att folk satte ljus på Raoul Wallenbergs monument. En kort text i utställningen på torget sammanfattade dagens tema:

”Åskådaren.

Inte offer, förövare eller räddare.

Bara den som står bredvid.

Tyst.”