Förintelsens dag – i fall vi glömmer
Prins Philip samtalade med Vera Gissing, tjeckisk överlevande, i en minnesceremoni på förintelsens dag i Westminster Central Hall, London 2001. (Arkivfoto: AFP/Martyn Hayhow/WPA Rota)


För 69 år sedan räddades Vera Gissing som ett av 669 tjeckisk-judiska barn från nazisternas dödsläger, av Nicholas Winston som senare blev känd som ”brittiska Schindler”.

I dag besöker hon, 79 år gammal, skolor för att berätta om hur hon räddades från en av 1900-talets värsta fasor, som tog hennes föräldrars liv. Hon är en av förintelsens hundratals överlevande som bor på de brittiska öarna.

Vera berättar för barnen om förintelsens fasor, men också sin egen och Nicolas Winstons historier. Nicolas Winston adlades av drottningen 2002 för sitt bidrag till mänskligheten.

Tack vare honom räddades Vera Gissing från ett provisoriskt läger i Tjeckoslovakien tillsammans med 668 andra och fördes till sin fosterfamilj i Liverpool. 1945 fick hon reda på att hennes föräldrar och två kusiner har dödats i det gamla hemlandet.

– Det är mycket viktigt att unga människor är medvetna om vad de kan göra för att göra världen till en bättre plats och lära från historien, sade Vera.

Det tog lång tid innan Vera fick reda på vem som hade organiserat undsättningen av barnen från Tjeckoslovakien. Det var inte förrän 1988 när Vera träffade Nicholas vid en bjudning hos den engelska TV-kändisen Ester Rantzen. Till Veras förvåning visade det sig att han bodde knappa 15 minuters promenad ifrån henne.

– Vi blev mycket nära vänner. Jag känner att det minsta jag kunde göra för honom var att göra hans historia så allmänt spridd som jag kunde. Han åkte till Prag istället för att åka på semester, så att många barn som var i behov och fara kunde räddas, sade Vera.

Nicholas Winston är nu 98 och Vera tar hand om honom. Han har jämställts med Oskar Schindler som har räddat tusentals tyska judar från att skickas dödsläger genom att erbjuda judar anställning i sina fabriker.

Under förintelsen dödade nazisterna sex miljoner judar från Tyskland och dess grannländer. Vid slutet av andra världskriget var två av tre judar dödade.

Andrew Kaufman, ordförande i föreningen för judiska flyktingar i Storbritannien sade:

– Förintelsens dag är ett tillfälle att hedra minnet av de kära som gick under i förintelsen och nå ut med information till människor om medlemmarnas erfarenheter.

– Man hoppas att genom att minnas offren kan vi stoppa något liknande att hända igen, sade Edie Friedman, chefen för det judiska rådet för rasjämlikhet.

– Trots alla våra förhoppningar för det nya millenniet verkar det som att detta århundrade kommer att vara lika blodigt som den senaste. Det är viktigare än någonsin att vi fortsätter att minnas så att vi kan lära läxorna från det förflutet, tillade han.

Tragedierna i Kambodja, Bosnien, Rwanda och Darfur, arbetslägren i forna Sovjetunionen och i dagens kommuniststyrda Kina, samt rasism i vardagen visar att alla människor inte har förstått läxorna.