Förhören med de svenska journalisterna offentliggjorda
Martin Schibbye med sin penna. (Foto: Jonas Gratzer/Kontinent A/ Scanpix Sweden)


Dokumenten från förhöret med de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien har nu översatts till engelska. På Ekots hemsida kan man se de bilder som lagts fram i åtalet mot de båda svenskarna.

Enligt Ekot som tagit del av dokumentet beskriver Martin Schibbye och Johan Persson i förhöret hur de reste genom Ogadenområdet för att göra ett reportage.

Materialet de två journalisterna samlade in finns med i åtalsdokumenten, liksom en lista över de saker som beslagtogs vid gripandet; dator, kameror och kompass med mera.

På Ekots hemsida kan man se de bilder som lagts fram i förundersökningen, suddiga bilder på Schibbye och Persson med vapen i hand. Tydligen är bilderna ur deras eget filmmaterial och enligt åtalet rör det sig om vapenträning.


Johan Persson med sin kamera. (Foto: Scanpix Sweden)

Johan Persson med sin kamera. (Foto: Scanpix Sweden)

Ekot talade med svenskarnas advokat Thomas Olsson, som hävdar att bilderna är från Somalia och att de båda journalisterna kände på några vakters vapen. Han hade vid tillfället för intervjun inte tagit del av de bilder som just offentliggjorts. Han anser dock inte att bildmaterialet är särskilt allvarligt:

– På juristspråk skulle man säga att de är besvärande ända till den punkt där man kan kartlägga var bilderna har tagits.

Däremot kan de bristfälliga översättningarna och tolkningen i rättssalen betydligt försvåra rättegången. Dels för att Schibbye och Persson har svårt att förstå vad som händer i rättegången och därmed ta tillvara på sina rättigheter. Enligt Ekot är Olsson tveksam till om de etiopiska försvarsadvokaterna gör sitt bästa, men poängterar att det kanske är han själv som inte har en så god förståelse av det etiopiska rättssystemet.

De värsta som kan hända är att manuset till rättegången redan är skrivet, sade han till Ekot

– Att alla bara agerar för att fullgöra sina roller och att det helt enkelt rör sig om en skådeprocess. Att advokaterna förefaller vara så passiva är något som har fått mig att reagera.

Åklagaren kommer att göra sin framställan på tisdag den 1 november. De båda journalisterna misstänks för terroristbrott och för att olovligen ha tagit sig in i landet.

Etiopien har egentligen en grundlag som skyddar pressfriheten, men den nya terroristlagen går före den. Därför kan Sveriges och Etiopiens lagtolkning skilja sig åt i frågan.

– Man kan inte smita in i landet bakvägen med en terroristorganisation, då är man i ett känsligt läge, sade Etiopiens informationsminister Bereket Simon enligt Ekot.

Schibbye och Persson hade träffat Ogadensprovinsens ONLF, Ogaden Somali Fighters som i Etiopien klassas som en terrororganisation. Enligt organisationen förekom det oegentligheter vid gripandet av de två journalisterna och på rörelsens hemsida står att läsa:

”Den etiopiska regeringen såg just dessa två journalister som ett stort hot eftersom de var rädda för att de kommer att avslöja den brända jordens taktik och folkmord som begåtts i Ogadan, för att röja marken för oljebolag såsom Lundin, vilka nu återupprättat sig själv som bland annat African Oil och PETRONAS, i vilkas namn hundra tusentals somalier i Ogadan antingen tvingades fly, dödades eller svalt.”