Förhistorisk jaktpil funnen i smältande is
Craig Lee, forskare vid University of Colorado at Boulder, håller en 10 000 år gammal atlatl-pil som varit infrusen i is nära nationalparken Yellowstone. (Foto: Casey A Cass/University of Colorado)


En 10 000 år gammal jaktpil har upptäckts i smältande is i Klippiga Bergen i Nordamerika.

Den spjutliknande pilen användes tillsammans det gamla vapnet atlatl, en form av slunga, och är tillverkad av björkträ. Pilen visar fortfarande synliga personliga märken som gjordes av den förhistoriske ägaren.

Pilen hittades av Craig Lee vid University of Colorado, specialist på det växande vetenskapliga området ice patch archaeology. Lee säger att klimatförändringarna har gjort att den permanenta isen och snön i många områden runt om i världen smälter snabbare.

Det är först under det senaste decenniet som arkeologer har insett att denna smältning kan blotta forntida artefakter, som till exempel denna träpil.

Alltmedan mer is smälter upptäckts äldre och mer betydelsefulla artefakter. ”Vid dessa tillfällen är det vi som arkeologer finner saker som har förlorats”, säger Lee i ett pressmeddelande. Den här typen av artefakter av organiskt material måste emellertid snabbt samlas in eftersom de börja förmultna så fort de utsätts för väder och vind.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38773/