Förgiftad medicin ledde till dödsfall på kinesiska sjukhus
En sjuksköterska förbereder en injektion på ett sjukhus i Kina. (Foto: AFP/Liu Jin)


Mitt uppe i melaminskandalen dyker rapporter upp om flera dödsfall som orsakats av förgiftad intravenös medicin på kinesiska sjukhus.

På ett sjukus i staden Kaiyuan i Yunanprovinsen dog tre patienter efter att de injicerats med ett preparat vid namn Ciwujia Fluid, tillverkat av läkemedelsföretaget Wandashan i Heilongjiangprovinsen.

Enligt sjukhusdirektören Yang Ru injicerades sammanlagt 19 patienter med detta preparat och de upplevde illamående, andnöd och skakningar efteråt. Vid dödsfallen avled patienterna inom tre dagar efter att de fått i sig preparatet. För tre andra patienter är tillståndet alltjämt kritiskt.

Enligt en sjukhusadministratör hade alla patienter som reagerat på detta sätt på medicinen inte fått någon annan medicin, och somliga upplevde till och med symptomen medan de fick injektionen. Därmed slöt man sig till att Ciwujia-preparatet hade orsakat reaktionen.

Hälsobyrån i Honghezhous biträdande chef, Zeng Jianhe, sade att man hade två patienter i augusti som uppvisade liknande reaktioner efter att ha injicerats med Ciwujia Fluid. I båda dessa fall kom emellertid medicinen från en annan sats av produkten. Från staden Qujing rapporteras att två patienter dött efter att ha injicerats med Ciwujia.

Myndigheterna tror att preparatet i samtliga fall varit förorenat av en mikroorganism.

I ett annat fall av förorenade injektioner i staden Fushan i Guangdongprovinsen hittades vid tre skilda tillfällen främmande föremål i vätskan, rapporterade Guangzhou Daily. I två av fallen verkade det röra sig om insekter och i det tredje om mögel.

I det fallet återlämnade sjukhuset medicinen till tillverkaren och ingen kom till skada. Den medicinen kom i samtliga fall från företaget Litai Group i Guangdongprovninsen.

Översatt från engelska:

http://en.epochtimes.com/n2/china/china-contaminated-medicine-5682.html