loadingFalun Gong övas i solnedgången. Foto: Minghui.org
Falun Gong övas i solnedgången. Foto: Minghui.org
Inrikes

Förföljelsen tvingade henne lämna Kina

Cecilia Samuelsson - Epoch Times Sverige

Måndagen den 20 juli samlas Falun Gong-utövare runt om i världen för att uppmärksamma dagen då förföljelsen av Falun Gong officiellt startade i Kina 1999. Jenny bor idag i Sverige, och minns tiden då hon bodde i Peking och hur förföljelsen fick henne att lämna Kina.

Den 20 juli 1999 hade alla statliga medier, TV, radio och tidningar förbudet på Falun Gong som huvudnyhet. Artiklar publicerades som svartmålade Falun Gong. Centralregeringen utfärdade förbud mot Falun Gong i hela landet och den andliga metodens utövare greps.

– Oj, kommer kulturrevolutionen tillbaka, undrade man. Det var kaos, säger Jenny.

Hon gick till regeringens klagomålskontor för att påpeka att förbudet var felaktigt. Gatorna till klagomålskontoret hade blockerats av polis. Många Falun Gong-utövare hade samlats vid avspärrningen. Poliserna förde Jenny och de andra till stora bussar som tog dem ut ur staden.

– Det var så mycket folk som greps, tusentals. Polisen kunde inte göra något annat än att köra oss längre och längre bort. Vi släpptes och bussarna vände om för att hämta fler. Själv tog jag mig tillbaka med en lokalbuss. Jag fick sedan höra att många hade placerats i en stor sportarena. Polisen vaktade dem så de inte kunde komma ut. De var där hela dagen utan vatten eller mat, säger Jenny.

Överallt fanns poliser och polisbilar och de kunde stoppa vem som helst för att fråga om de var Falun Gong utövare. Blev svaret ja greps personen med en gång. En kväll var Jenny ute tillsammans med tre vänner som också var Falun Gong-utövare. De konfronterades av en grupp poliser men höll tyst och svarade inte. De fick då fortsätta och åkte hem.

Jenny hade en inbokad tjänsteresa utomlands. När hon hörde om förbudet av Falun Gong avbokade hon först resan. En utövare påpekade att om hon i stället tog chansen att åka ut, skulle hon få möjlighet att berätta vad som händer med Falun Gong i Kina. Hon valde att boka igen och reste.



Falun Dafas sittande övning. Kvinnan på bilden är inte ”Jenny”. Foto: plsreadthetruth

På planet hem till Kina en månad senare märkte hon att någon fotograferade henne.

– Jag brydde mig inte. Efter passkontrollen på Pekings flygplats blev jag stoppad av polisen. De genomsökte alla mina väskor, kollade papper och trycksaker, men hittade ingenting. Jag var förberedd och hade inget Falun Gong-material med mig, säger Jenny.

En kollega och vän berättade att när chefen fått veta att Jenny hade åkt utomlands hade han gripits av panik. När kollegan sedan kunde berätta för chefen att Jenny hade sagt att hon kommer tillbaka, blev han lugnad.

– Chefen var rädd att jag inte skulle komma tillbaka till Kina. Han skulle då ha anklagats för politiskt misstag och riskerade förlora sin post, säger Jenny.

Jenny hade inga tankar på att stanna utomlands. Hon ansåg att när Falun Gong förföljdes behövdes hon i Kina. När hon var tillbaka på sin arbetsplats blev chefen lättad och inget hände.

En politiskt korrekt tanke

Jenny menar att i Kina kan en hög tjänsteman utan risk ta emot mutor och det är ingen fara så länge han eller hon följer partiets politik. Det finns endast en ”korrekt” linje i Kina och alla måste följa den annars förlorar man jobb och karriär, eller i värsta fall hamnar i arbetsläger eller fängelse som ”folkets fiende”.

Nu hade regimen utpekat Falun Gong som partiets fiende. En dag kom två poliser till Jennys arbetsplats för att hämta henne. Hon arbetade då på en statlig myndighet i Peking.

”Kan du följa med oss, vi har några frågor, sade polisen till mig”, minns Jenny.

Det tillfälliga häktet var fullt. Där satt redan småtjuvar och prostituerade, men också Falun Gong-utövare. Jenny förhördes under natten och släpptes ur häktet efter ett dygn. Åter på arbetsplatsen var allt som vanligt.


Falun Dafa övas vid havet. Foto: Falundafaunsw

Falun Dafa övas vid havet. Foto: Falundafaunsw

En dag gick Jenny och en annan utövare till parken för att öva Falun Gong. De anhölls direkt efteråt. Efter femton dagar släpptes de. Tillbaka på arbetet var allt som vanligt och ingen frågade någonting.

Under arbetstid blev Jenny tvungen att titta på anti-Falun Gong propaganda i TV som ett försök att hjärntvätta henne. Men när myndigheterna insåg att detta inte fungerade skickades hon hösten 2000 till arbetsläger.

– Efteråt fick jag höra att det var partisekreteraren på arbetsplatsen som hade insisterat på att jag skulle skickas till arbetsläger under ett år. Hon ansåg att jag hade dåligt inflytande. Hon ville lära mig en läxa, säger Jenny.

När Jenny arbetade i Peking åkte hon ofta hem till sina föräldrar över veckosluten. När föräldrarna plötsligt förlorade all kontakt med henne förstod de att något hade hänt.

– Pappa kontaktade min arbetsplats, men ingen talade om något för honom, säger Jenny.

Sedan tog Jennys pappa kontakt med säkerhetsministeriet i Peking, men när den som svarade fick höra att det handlade om en dotter som utövade Falun Gong lade personen på luren.

16 arbetstimmar om dagen

I arbetslägret var lamporna tända dygnet runt. Arbetet började tidigt på morgonen.

I rummet stod tio våningssängar. På morgonen rullade Jenny och de andra in bäddarna och rummet användes som arbetsplats. De satt på pallar på golvet och arbetade. De flesta i rummet var Falun Gong-utövare men det fanns också drogmissbrukare och prostituerade. Brottslingarna slapp arbeta och var utsedda till gruppledare för att bland annat se till att Falun Gong-utövarna arbetade. Under året som Jenny satt i läger fick hon sticka tröjor för export, lägga ätpinnar av trä i pappersfodral och vika kuvert.

– Polisen tjänade mycket pengar på verksamheten. Uppköpare betalade en summa för tröjor, ätpinnar och kuvert. Vi fick ingenting, utan pengarna gick till arbetslägrets ledning, säger Jenny.

Allt fler Falun Gong-utövare kom till lägret och det uppfördes nya byggnader. Jenny uppskattar att när hon var där fanns det upp till 800 personer i lägret och 80-90 procent av dem var Falun Gong-utövare.

Lägret hade en stor matsal där grupperna turades om att äta. När det var bråttom med en arbetsuppgift fick Jenny och de andra äta på rummet. Samma mat varje dag. Soppa som nästan bara bestod av vatten och ”wotou”, ett bröd gjort på grovmalet, mögligt majsmjöl. När Jenny kom ut från lägret efter nästan ett år hade hon rasat i vikt.



En Falun Gong-utövare mediterar, men har inget med ”Jenny” i artikeln att göra. Foto: behindlies09

Ständig psykisk terror

I arbetslägret fick Falun Gong-utövare inte öva för då blev de slagna eller fick händerna fastbundna. De Falun Gong-utövare som hungerstrejkade blev torterade med elbatong och tvångsmatades. Jenny valde att inte hungerstrejka för att inte bli försvagad.

Polisförhören kunde pågå dygnet runt i skift. Polisen frågade och hotade, till exempel:

”Du är en ung kvinna och har tagit examen från ett toppuniversitet. Du har ett bra jobb – om du fortsätter förlorar du allt”, hotade polisen Jenny.

Förutom hot, användes också mental tortyr som att berövas sömn. En gång fick Jenny inte sova på sex dagar i rad och var tvungen att stå upp hela tiden.

I arbetslägret fick Jenny och övriga utövare genomgå hälsoundersökning, inklusive lämna blodprov. Många år efteråt har Jenny förstått att detta var för att få reda på vilka utövare som kunde bli utsatta för organstöld.

När Jenny kom tillbaka till sin arbetsplats, sattes hon på ett kontor utan telefon och dator. Hon fick inte lov att ha kontakt med utlänningar och fick inte heller några arbetsuppgifter utan skulle bara sitta där. Flertalet kollegor var fortfarande vänliga mot Jenny men var tvungna att bevaka henne.

Efter ett år fick Jenny ett arbetserbjudande i en annan stad. Hon lämnade Peking och omständigheter gjorde att hon senare lyckades få ett pass så att hon kunde lämna Kina.

Jenny är ett fingerat namn. Hon har valt att vara anonym för att undvika repressalier mot sin familj i Kina.

Fakta

Den 20 juli 1999 startade Kinas före detta ledare Jiang Zemin officiellt förföljelsen av Falun Gong i Kina. Det anses att Jiang Zemin blev rädd och avundsjuk på Falun Gongs popularitet och såg det som ett hot mot sin egen popularitet. När förföljelsen började utövade cirka 70 miljoner människor Falun Gong i Kina enligt regimens egen beräkning. Förföljelsen av Falun Gong pågår än idag i Kina.

Förföljelsens konsekvenser: Falun Gong-utövare har förlorat rätten till arbete och undervisning.
Oräkneliga familjer har splittrats och många barn har blivit föräldralösa när deras föräldrar har fängslat eller dött av tortyr.
Tiotusentals Falun Gong-utövare har fängslats och hamnat i arbetsläger.
Oräkneligt antal Falun Gong-utövare har försvunnit, blivit torterade till handikapp, dött av tortyr och blivit offer för organstöld.

Partisekreterare: På varje arbetsplats i Kina finns det en partisekreterare med uppgift att se till att alla anställda har ”korrekt” politisk tänkande. Partisekreteraren representerar kommunistpartiet och är den som har den verkliga makten på varje arbetsplats. För att ha en chans att bli befordrad i Kina, särskilt på statliga arbetsplatser, måste man vara medlem i kommunistpartiet och ha bra relation med partisekreteraren.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFalun Gong övas i solnedgången. Foto: Minghui.org
Falun Gong övas i solnedgången. Foto: Minghui.org
Inrikes

Förföljelsen tvingade henne lämna Kina

Cecilia Samuelsson - Epoch Times Sverige

Måndagen den 20 juli samlas Falun Gong-utövare runt om i världen för att uppmärksamma dagen då förföljelsen av Falun Gong officiellt startade i Kina 1999. Jenny bor idag i Sverige, och minns tiden då hon bodde i Peking och hur förföljelsen fick henne att lämna Kina.

Den 20 juli 1999 hade alla statliga medier, TV, radio och tidningar förbudet på Falun Gong som huvudnyhet. Artiklar publicerades som svartmålade Falun Gong. Centralregeringen utfärdade förbud mot Falun Gong i hela landet och den andliga metodens utövare greps.

– Oj, kommer kulturrevolutionen tillbaka, undrade man. Det var kaos, säger Jenny.

Hon gick till regeringens klagomålskontor för att påpeka att förbudet var felaktigt. Gatorna till klagomålskontoret hade blockerats av polis. Många Falun Gong-utövare hade samlats vid avspärrningen. Poliserna förde Jenny och de andra till stora bussar som tog dem ut ur staden.

– Det var så mycket folk som greps, tusentals. Polisen kunde inte göra något annat än att köra oss längre och längre bort. Vi släpptes och bussarna vände om för att hämta fler. Själv tog jag mig tillbaka med en lokalbuss. Jag fick sedan höra att många hade placerats i en stor sportarena. Polisen vaktade dem så de inte kunde komma ut. De var där hela dagen utan vatten eller mat, säger Jenny.

Överallt fanns poliser och polisbilar och de kunde stoppa vem som helst för att fråga om de var Falun Gong utövare. Blev svaret ja greps personen med en gång. En kväll var Jenny ute tillsammans med tre vänner som också var Falun Gong-utövare. De konfronterades av en grupp poliser men höll tyst och svarade inte. De fick då fortsätta och åkte hem.

Jenny hade en inbokad tjänsteresa utomlands. När hon hörde om förbudet av Falun Gong avbokade hon först resan. En utövare påpekade att om hon i stället tog chansen att åka ut, skulle hon få möjlighet att berätta vad som händer med Falun Gong i Kina. Hon valde att boka igen och reste.



Falun Dafas sittande övning. Kvinnan på bilden är inte ”Jenny”. Foto: plsreadthetruth

På planet hem till Kina en månad senare märkte hon att någon fotograferade henne.

– Jag brydde mig inte. Efter passkontrollen på Pekings flygplats blev jag stoppad av polisen. De genomsökte alla mina väskor, kollade papper och trycksaker, men hittade ingenting. Jag var förberedd och hade inget Falun Gong-material med mig, säger Jenny.

En kollega och vän berättade att när chefen fått veta att Jenny hade åkt utomlands hade han gripits av panik. När kollegan sedan kunde berätta för chefen att Jenny hade sagt att hon kommer tillbaka, blev han lugnad.

– Chefen var rädd att jag inte skulle komma tillbaka till Kina. Han skulle då ha anklagats för politiskt misstag och riskerade förlora sin post, säger Jenny.

Jenny hade inga tankar på att stanna utomlands. Hon ansåg att när Falun Gong förföljdes behövdes hon i Kina. När hon var tillbaka på sin arbetsplats blev chefen lättad och inget hände.

En politiskt korrekt tanke

Jenny menar att i Kina kan en hög tjänsteman utan risk ta emot mutor och det är ingen fara så länge han eller hon följer partiets politik. Det finns endast en ”korrekt” linje i Kina och alla måste följa den annars förlorar man jobb och karriär, eller i värsta fall hamnar i arbetsläger eller fängelse som ”folkets fiende”.

Nu hade regimen utpekat Falun Gong som partiets fiende. En dag kom två poliser till Jennys arbetsplats för att hämta henne. Hon arbetade då på en statlig myndighet i Peking.

”Kan du följa med oss, vi har några frågor, sade polisen till mig”, minns Jenny.

Det tillfälliga häktet var fullt. Där satt redan småtjuvar och prostituerade, men också Falun Gong-utövare. Jenny förhördes under natten och släpptes ur häktet efter ett dygn. Åter på arbetsplatsen var allt som vanligt.


Falun Dafa övas vid havet. Foto: Falundafaunsw

Falun Dafa övas vid havet. Foto: Falundafaunsw

En dag gick Jenny och en annan utövare till parken för att öva Falun Gong. De anhölls direkt efteråt. Efter femton dagar släpptes de. Tillbaka på arbetet var allt som vanligt och ingen frågade någonting.

Under arbetstid blev Jenny tvungen att titta på anti-Falun Gong propaganda i TV som ett försök att hjärntvätta henne. Men när myndigheterna insåg att detta inte fungerade skickades hon hösten 2000 till arbetsläger.

– Efteråt fick jag höra att det var partisekreteraren på arbetsplatsen som hade insisterat på att jag skulle skickas till arbetsläger under ett år. Hon ansåg att jag hade dåligt inflytande. Hon ville lära mig en läxa, säger Jenny.

När Jenny arbetade i Peking åkte hon ofta hem till sina föräldrar över veckosluten. När föräldrarna plötsligt förlorade all kontakt med henne förstod de att något hade hänt.

– Pappa kontaktade min arbetsplats, men ingen talade om något för honom, säger Jenny.

Sedan tog Jennys pappa kontakt med säkerhetsministeriet i Peking, men när den som svarade fick höra att det handlade om en dotter som utövade Falun Gong lade personen på luren.

16 arbetstimmar om dagen

I arbetslägret var lamporna tända dygnet runt. Arbetet började tidigt på morgonen.

I rummet stod tio våningssängar. På morgonen rullade Jenny och de andra in bäddarna och rummet användes som arbetsplats. De satt på pallar på golvet och arbetade. De flesta i rummet var Falun Gong-utövare men det fanns också drogmissbrukare och prostituerade. Brottslingarna slapp arbeta och var utsedda till gruppledare för att bland annat se till att Falun Gong-utövarna arbetade. Under året som Jenny satt i läger fick hon sticka tröjor för export, lägga ätpinnar av trä i pappersfodral och vika kuvert.

– Polisen tjänade mycket pengar på verksamheten. Uppköpare betalade en summa för tröjor, ätpinnar och kuvert. Vi fick ingenting, utan pengarna gick till arbetslägrets ledning, säger Jenny.

Allt fler Falun Gong-utövare kom till lägret och det uppfördes nya byggnader. Jenny uppskattar att när hon var där fanns det upp till 800 personer i lägret och 80-90 procent av dem var Falun Gong-utövare.

Lägret hade en stor matsal där grupperna turades om att äta. När det var bråttom med en arbetsuppgift fick Jenny och de andra äta på rummet. Samma mat varje dag. Soppa som nästan bara bestod av vatten och ”wotou”, ett bröd gjort på grovmalet, mögligt majsmjöl. När Jenny kom ut från lägret efter nästan ett år hade hon rasat i vikt.



En Falun Gong-utövare mediterar, men har inget med ”Jenny” i artikeln att göra. Foto: behindlies09

Ständig psykisk terror

I arbetslägret fick Falun Gong-utövare inte öva för då blev de slagna eller fick händerna fastbundna. De Falun Gong-utövare som hungerstrejkade blev torterade med elbatong och tvångsmatades. Jenny valde att inte hungerstrejka för att inte bli försvagad.

Polisförhören kunde pågå dygnet runt i skift. Polisen frågade och hotade, till exempel:

”Du är en ung kvinna och har tagit examen från ett toppuniversitet. Du har ett bra jobb – om du fortsätter förlorar du allt”, hotade polisen Jenny.

Förutom hot, användes också mental tortyr som att berövas sömn. En gång fick Jenny inte sova på sex dagar i rad och var tvungen att stå upp hela tiden.

I arbetslägret fick Jenny och övriga utövare genomgå hälsoundersökning, inklusive lämna blodprov. Många år efteråt har Jenny förstått att detta var för att få reda på vilka utövare som kunde bli utsatta för organstöld.

När Jenny kom tillbaka till sin arbetsplats, sattes hon på ett kontor utan telefon och dator. Hon fick inte lov att ha kontakt med utlänningar och fick inte heller några arbetsuppgifter utan skulle bara sitta där. Flertalet kollegor var fortfarande vänliga mot Jenny men var tvungna att bevaka henne.

Efter ett år fick Jenny ett arbetserbjudande i en annan stad. Hon lämnade Peking och omständigheter gjorde att hon senare lyckades få ett pass så att hon kunde lämna Kina.

Jenny är ett fingerat namn. Hon har valt att vara anonym för att undvika repressalier mot sin familj i Kina.

Fakta

Den 20 juli 1999 startade Kinas före detta ledare Jiang Zemin officiellt förföljelsen av Falun Gong i Kina. Det anses att Jiang Zemin blev rädd och avundsjuk på Falun Gongs popularitet och såg det som ett hot mot sin egen popularitet. När förföljelsen började utövade cirka 70 miljoner människor Falun Gong i Kina enligt regimens egen beräkning. Förföljelsen av Falun Gong pågår än idag i Kina.

Förföljelsens konsekvenser: Falun Gong-utövare har förlorat rätten till arbete och undervisning.
Oräkneliga familjer har splittrats och många barn har blivit föräldralösa när deras föräldrar har fängslat eller dött av tortyr.
Tiotusentals Falun Gong-utövare har fängslats och hamnat i arbetsläger.
Oräkneligt antal Falun Gong-utövare har försvunnit, blivit torterade till handikapp, dött av tortyr och blivit offer för organstöld.

Partisekreterare: På varje arbetsplats i Kina finns det en partisekreterare med uppgift att se till att alla anställda har ”korrekt” politisk tänkande. Partisekreteraren representerar kommunistpartiet och är den som har den verkliga makten på varje arbetsplats. För att ha en chans att bli befordrad i Kina, särskilt på statliga arbetsplatser, måste man vara medlem i kommunistpartiet och ha bra relation med partisekreteraren.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024