Förföljelsen av Chen Guangcheng skedde på order av Kinas högsta säkerhetschef
Civilklädda säkerhetsvakter bevakar ingången till byn Dongshigu i Shandongprovinsen där den blinde aktivisten Chen Guangcheng bor, 28 april 2012. Sedan 2008 har den kinesiska regimen spenderat över 200 miljoner yuan på att övervaka Chen och hans familj. (Foto: Mark Ralston /AFP/GettyImages)


Kinas ledare för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang, var direkt inblandad i förföljelsen av den blinde aktivisten och advokaten Chen Guangcheng, enligt en lokal partitjänsteman i Shandongprovinsen.

Det var under en sammankomst med vänner som partitjänstemannen från staden Linyi fick frågor från sina vänner om förföljelsen av Chen, enligt en rapport på Canyu.org den 16 maj.

Chen blev känd internationellt 2005 för att han ledde en grupptalan mot staden Linyi för övergrepp utförda i upprätthållandet av Kinas ettbarnspolicy, såsom mycket sena tvångsaborter och tvångssteriliseringar.

Tjänstemannen, som inte nämndes vid namn, sade till sina vänner att det var från de högsta nivåerna inom regimen som tonen sattes i hur Chen skulle hanteras. Det mäktiga och fruktade politisk-rättsliga utskottet, som leddes av Zhou Yongkang, styrde direkt agerandet mot Chen.

Politisk-rättsliga utskottet leder Kinas massiva interna säkerhetsapparat inklusive domstolar, polis och de överallt förekommande systemen för att övervaka folk i deras hem.

Chen fick internationell uppmärksamhet den 22 april när han flydde från sin husarrest till den amerikanska ambassaden i Peking för att söka asyl. Chen lämnade ambassaden först när de kinesiska myndigheterna försäkrade den amerikanska ambassadpersonalen att han inte skulle skadas, samtidigt som man dock hotade hans familj.

Innan den dramatiska
flykten till den amerikanska ambassaden hade Chen suttit i husarrest ända sedan han släpptes ur fängelset 2010. Det anses allmänt att han hamnade där på grund av den grupptalan han väckte. Den 4 september förra året började Liu Shasha och andra människorättsaktivister att besöka Chen, och i slutet av november anslöt sig fler till rörelsen. Lokalregeringen i Linyi rapporterade besöken till politisk-rättsliga utskottet för att få veta hur de skulle hantera situationen.

I slutet av november reste Zhou Yongkang personligen till Linyi och kallade lokala partitjänstemän och personal från byrån för offentlig säkerhet till ett möte, enligt den partitjänsteman som Canyu.org citerade.

Zhou såg till att alla som besökte Chen blev övervakade och förföljda och gav fallet ett officiellt referensnummer ”905”. Den här siffran betydde att hanteringen av Chen nu flyttats upp till en högre nivå och skulle få särskild uppmärksamhet, enligt partitjänstemannen.

Zhou beordrade partitjänstemännen att trakassera, hota och bruka våld mot dem som besökte Chen. Han gav även direktiv om att den lokala regeringen skulle ta på sig ansvaret för att genomdriva detta och att politisk-rättsliga utskottet skulle stödja dem.

De som besökte Chen hade redan innan varnats att de skulle komma att gripas om de gjorde det.

Den 5 december grep Linyi-polisen författaren Lu Haitao från Peking, människorättsaktivisten Shang Xueshan från nordöstra Kina och två andra för att de besökte Chen och höll dem inspärrade i tio dagar. Myndigheterna varnade för att alla som vågade besöka Chen skulle gripas. När Hollywoodstjärnan Christian Bale försökte besöka Chen i december förra året kastade vakter sten på honom.

Efter att Chen lyckats fly till den amerikanska ambassaden uppmanades polisen i Linyi att stärka övervakningen och trakasserierna mot dem som var i kontakt med Chen. Syftet var att hindra Chen från att förmedla information till USA, enligt den tjänsteman som citerades i Canyu.org-artikeln.

Att hålla Chen inspärrad i hemmet och övervaka honom natt och dag har inte varit billigt. Kostnaden för den ”stabilitet” man köpt genom att inte ha Chen i ett vanligt fängelse men ändå kontrollera och bevaka honom och hans familj kostade mer än 30 miljoner yuan (ungefär lika mycket i kronor) under 2008 enligt Chen, och 2011 hade kostnaden växt till 60 miljoner yuan.

Baserat på dessa uppgifter har myndigheterna spenderat mer än 200 miljoner yuan sedan 2008 i sina aktioner mot Chen och hans familj.

Översatt från engelska