Förföljda i Kina för sin tro
2005 kom Li Zhihe och Zhang Guirong med sin son till Sverige som FN-flyktingar, för att få skydd från förföljelsen av Falun Gong i Kina.


Tio år har gått sedan förföljelsen av Falun Gong inleddes i Kina. Tusentals har dött genom tortyr och tiotusentals har fängslats och torterats. Många tvingas fly från Kina för att kunna fortsätta utöva. Li Zhihe, hans fru Zhang Guirong och deras son är några av dem.

De har utövat Falun Gong, också känt som Falun Dafa, en andlig qigong-övningsmetod, sedan 1997. Guirong led tidigare av cancer och provade olika metoder för att återfå hälsan. Efter att ha tagit upp utövningen blev hon av med sin cancer. Hennes man hade också problem med ryggen som försvann efter utövandet. Det har också påverkat deras mentala hälsa positivt och de har blivit bättre människor.

Falun Dafa började spridas av Li Hongzhi i Kina och blev snabbt populär bland det kinesiska folket. När någonting är bra i Kina sprids det från mun till mun otroligt fort. Mellan 70 och 100 miljoner hade därför tagit upp qigongmetoden 1999, inklusive höga tjänstemän inom kommunistpartiet.

1993 blev Li Hongzhi hedrad av Folkets allmänna tidning för säkerhetsfrågor, den officiella tidningen för Kinas allmänna säkerhetsministerium, för sina bidrag genom att ”introducera de traditionella brottsbekämpande dygderna bland det kinesiska folket, upprätthålla ordning och trygghet i samhället, och introducera rättskaffenhet i samhället”. Samma år blev Li hedrad som qigongmästare under asiatiska hälsomässan i Peking.

Falun Gong består av fyra lugna stående qigongövningar och en sittande meditationsövning samt en djupgående undervisning där Sanning, Godhet och Tålamod är de vägledande principerna som förklaras djupgående i huvudboken Zhuan Falun.

När Guirong hörde talas om Falun Gong ville hon prova. Efter ett tag hakade även maken på liksom sonen Li Zheng.

Hon berättar att hon tidigare hade mycket dåligt temperament och hade svårt att kontrollera sig själv i konflikter. Men efter att ha studerat undervisningen i Falun Dafa känner hon sig mycket lugnare och har lättare att behärska sig i konflikter.

– Efter att jag började utöva den här metoden, när jag hamnade i konflikter, började jag tänka mer på det mentala planet och principerna sanning, godhet och tålamod, som är Falun Gongs grundprinciper, och försökte låta bli att bete mig som jag var förut, säger Guirong.

Zhihe känner också att han förändrats. Tidigare stred han och gick in i konflikter och sökte personliga vinningar samt klagade ofta. Men när han konfronterades med principerna, Sanning, Godhet och Tålamod, insåg han till slut att han inte längre kunde bete sig så som han gjorde förut.

– Jag fick mycket bättre relationer med mina arbetskamrater och med mig själv, säger han.

Den 25 april 1999 begav sig drygt 10 000 Falun Gong-utövare till Zhongnanhai, Kinas regeringsbyggnad. Zhihe var en av dem. De var där för att vädja till regeringen att frisläppa 45 utövare som tidigare blivit misshandlade och arresterade i Tianjin efter att ha besökt utgivaren av en tidskrift som de ansåg hade förtalat Falun Gong.

Eftersom Zhihe hade fått tillbaka hälsan och blivit en mycket bättre människa, visste han att Falun Gong var någonting bra, och ville därför berätta för ledarna i Zhongnanhai att de skulle frisläppa de fängslade utövarna och kunna få utöva sin tro i lugn och ro utan trakasserier och förföljelse. Demonstrationen hade gått fredligt och fridfullt tillväga och några utövare hade fått träffa den dåvarande premiärministern Zhu Rongji som sade att han skulle lösa detta. Utövarna trodde att konflikten skulle lösa sig.

Vad de då inte visste var att den dåvarande presidenten Jiang Zemin blev skrämd och upprörd av att en sådan stor folkmassa kunde samlas. Susan L Shirk skriver i China: Fragile Superpower att Jiang därefter ska ha skrivit ett personligt brev till de högsta ledarna inom partiet där han anklagar andra partikadrar för att ha misskött säkerheten, och insinuerade samtidigt att Falun Gong hade uppbackning utomlands. Enligt Shirk ska också Jiang velat krossa denna andliga qigongmetod.

Zhihe menar att förföljelsen i grund och botten beror på kommunistpartiets natur och att det är ateistiskt och emot alla typer av trosystem.

– Om man har en tro så ska den vara under deras kontroll. Falun Gong spreds väldigt fort via vänner och släktingar. När förföljelsen började visste alla i kommunistpartiet vad Falun Gong var. Det var kommunistpartiet natur och Jiang Zemins avundsjuka som satte igång förföljelsen, säger han.

Efter tre månader, den 22 juli hade regeringen offentligt meddelat att Falun Gong var förbjudet att utöva, och en förföljelse, som än i dag pågår, påbörjades.

– Jag tänkte att regeringen har fel. Det är ett felaktigt beslut. Det måste bero på att det inte känner till vad Falun Gong verkligen går ut på, säger Guirong.

Zhihe berättar att sex av sju personer i högsta partiledningen var emot förföljelsen, men att Jiang stod ovanför lagen och kunde genomdriva förföljelsen.

Falun Dafa Information Center (www.faluninfo.net) har rapporterat att fler än 3000 utövare har torterats till döds och tiotusentals har torterats sedan förföljelsen började. Men dödstalet kan röra sig upp till fler än 10 000, om inte mer. De senaste åren har det också komma fram anklagelser att organskörd sker mot utövare. Förföljelsen av Falun Gong är i dag den största förföljelsen i världen av en andlig rörelse.

Vad Zhihe inte visste när han vädjade vid Zhongnanhai var att polis i hemlighet hade upprättat en svart lista på de flesta som deltog. Han var en av dem som hamnade på listan och blev därefter utsatt för förföljelse och trakasserier av myndigheter och civilpoliser.

Chefen på hans arbetsplats hade fått order uppifrån om att inga Falun Gong-utövare skulle få finnas på företaget, och Zhihe pressades att ge upp sin utövning. Men han vägrade eftersom utövningen gett honom en mycket bättre hälsa och fridfullare liv. Hans chef ville emellertid inte följa ordern han fått, då han visste att han var en duktig arbetare som också blivit en bättre människa och fått bättre hälsa tack vare Falun Gong.

Kommunistpartiet utnyttjade de statligt styrda medierna och spred förtal och lögner om Falun Gong, vilket till slut ledde till att Zhihe även blev mobbad av sina arbetskamrater som köpte det som sades i medierna, och han fick inte längre några förmåner som han tidigare fått.

Till slut fick företaget en ny överordnad och man organiserade transformeringskurser vars syfte var att transformera utövare för att ge upp sin tro på qigongmetoden. Men Zhihe vägrade att ställa upp. De som var utövare på företaget fick helt enkelt inte arbeta längre utan skulle istället omskolas via transformeringskurserna.

Zhihes hem var övervakat nästan hela tiden av civilpoliser och telefonen avlyssnades. Han tillfångatogs en dag och fängslades, men vägrade bestämt att ge upp sin utövning på Falun Dafa. Därför ville man skicka honom på en speciell transformeringskurs för dem som vägrade ge upp sin övertygelse.

En dag rymde han från hemmet och drog sig undan en månad för att slippa trakasserierna och förföljelsen. Men myndigheterna började istället trakassera hans fru och tvingade henne att hjälpa polisen att hitta maken.

Guirong hade ett bra arbete på en ekonomiavdelning på ett kommunhus i Peking. Där hade överordnade sagt till henne att det snart var hennes tur att förföljas och att hon skulle komma att delta på transformeringskurser. Sedan blev hon förflyttad till en annan avdelning som överhuvudtaget inte hade med hennes utbildning att göra.

När deras son hade sommarlov från skolan bestämde sig alla tre till slut för att fly Kina från förföljelsen och trakasserierna. Med hjälp av vänner i januari 2002 lyckades de ta sig till Ryssland. De trodde inte att förföljelsen skulle pågå länge. Efter en och halv månad ringde de vänner och släkt för att kolla läget. Men det var inte alls lugnt i Kina och regeringen hade upprättat en särskild polisiär styrka kallad 610-Byrån, särskilt skapad för att rikta in sig på Falun Gong.

När de var i Ryssland och ansökte om asyl var det mycket svårt eftersom den kinesiska ambassaden blandade sig i och utövade hot och påtryckningar mot ryska regeringen. De hamnade på en svart lista i Ryssland.

Fyra gånger hölls en rättegång om deras fall – som de vann alla gångerna. De hade velat stanna i Ryssland. Kinas kommunistparti utövade emellertid påtryckningar mot den ryska regeringen via den kinesiska ambassaden för att få hem dem till Kina.

– Vi ansökte då om hjälp och asyl hos FN istället. Och de bedömde då att det var väldigt farligt för oss att stanna kvar i Ryssland. Då beslutade de att vi skulle få komma till Sverige istället, säger Guirong.

2005 kom de till Sverige. De bodde i något år i Sandviken för att sedan flytta till en förort till Stockholm där de nu bor sedan några år tillbaka tillsammans med sin 22-årige son.

I Stockholm deltar de mycket i olika aktiviteter som uppmärksammar förföljelsen av Falun Gong i Kina. Guirong och Zhihe brukar ibland vara vid den kinesiska ambassaden och delta i manifestationer. De berättar även för vänner och bekanta och svenskar vad de har gått igenom och om den brutala förföljelsen av sina medutövare.

En viktig bit för att förstå förföljelsen och kommunistpartiets natur är boken Nio kommentarer om kommunistpartiet, säger Zhihe. I den förklaras hur (KKP) har förföljt olika grupper ända sedan de kom till makten 1949.

– Fler än 50 miljoner har lämnat partiet tack vare boken, säger han.

Familjen tycker att Sverige är mycket bra land att leva i. Men känner samtidigt att Kina är deras riktiga hemland och de vill tillbaka dit och stanna där för gott eftersom de är uppväxta och har sina släktingar och vänner där.

– Vi tror att Kina inom en snar framtid kommer att bli mer demokratiskt. Vi hoppas att förföljelsen, som pågått i tio år, så snart som möjligt kan få ett slut så att vi och våra medutövare i Kina kan utöva i frid, säger Guirong.