Förföljda för det skrivna ordet och för musiken
2 mars 2011 ett bokbål i Benghazi, Libyen, som beordrades av Moammar Gaddafi. Samma taktik, att kväsa yttrandefriheten, använde Hitler vid tiden för andra världskriget mot judar, liksom att Kinas regim för några år sedan tände bokbål för att förhindra Falun Gong-material att spridas. (Foto: Roberto Schmidt/ AFP)


Nu ska Linköping ansluta sig till Icorn, nätverket av fristäder åt förföljda författare, och Göteborg tar emot en förföljd musiker.

Miljöpartiet i Linköping tog upp frågan om att ta emot en förföljd författare för två år sedan, och nu i november ska beslut fattas. Paul Lindvall kommunstyrelsens ordförande i Linköping anser enligt SVT att det finns en bred enighet för förslaget.

”Vi har en öppen inställning till flyktingmottagande i kommunen och det vill vi visa genom att också ta emot skriftställare som flyr för att kunna få uttrycka sig”, sade Paul Lindvall.

Fristaden betalas av kommunen och samarbete sker med organisationerna Icorn och Svenska Pen.

Det finns även fristäder för förföljda musiker. Göteborg är sedan tidigare fristad åt en författare. Som den första staden i Sverige blev Göteborg nu fristad åt en musiker.

Det blir den palestinske rappare Khaled Harara från Gaza som kommer.

För Harara är hip-hop en musikform som når många genom det sätt texterna framförs på, de förmedlar ett budskap. Harara har varit frispråkig och det har kostat honom arbetstillfällen, vilket beror på att Hamas har makten i Palestina.

Helge Lunde, Icorns chef sade till SR att Hararas problem beror på hans texter men även på musik- och framförandeformen.

I Linköping anser Paul Lindvall att det inte spelar någon roll om den person man tar emot är en författare eller musiker.

”Det viktiga är att vi är med och värnar det fria ordet”, sade han.