Författaren Xiao Rundkrantz imponerades av Shen Yun
Xiao Rundkrantz är mest känd för sin bok "Röd åklagare". (Foto: Hans Bengtsson)


Författarinnan till boken ”Röd åklagare”, Xiao Rundkrantz, såg Shen Yun Performing Arts under måndagens föreställning på Cirkus. Det var första gången Xiao såg ensemblen uppträda.

-Jag tycker mycket om det och är imponerad av alla artisterna, när de dansar och sjunger. De är professionella, sade hon på mottagningen efter showen.

Mest av allt tyckte hon om erhun.

– När vi var barn lyssnade jag på det instrumentet, säger Xiao.

En erhu är ett mycket ålderdomligt kinesiskt instrument med bara två strängar. Detta instrument trollbinder lätt publiken med sin uttrycksfulla tonklang.

Xiao är mest känd som författare till boken ”Röd åklagare”. Boken är en biografi över hennes 14 år som åklagare i Kina, efter vilka hon flydde till Sverige. Numera arbetar Xiao regelbundet med att ge föreläsningar om kinesisk juridik på universitet runt om i Sverige. Hon arbetar också med en ny bok. Även den handlar om det kinesiska rättsväsendet;om en polis och missbrukare.

Hon kommenterar det kinesiska rättsväsendet:

– Om man bara läser lagen rakt upp och ner, då är allt precis som i Sverige. Men det är bara det att de kinesiska tjänstemännen inte ens själva följer lagen. Man säger en sak och gör en annan.

De gör på det viset eftersom partiet tvingar dem till det, förklarar hon.

Efter en intervju av Hans Bengtsson.

Kommande föreställningar:

Nästa föreställning i Sverige ges tisdagen den 6 april klockan 19.30 på Cirkus i Stockholm, och sedan har svenskarna ytterligare en chans att se Shen Yun på Konsert & Kongress i Linköping den 8 april klockan 19.30 innan artistgruppen reser vidare till Oslo där de ger föreställningar den 10 och 11 april.

För mer information om föreställningarna i Norden, besök: