Författare rördes till tårar av Shen Yun på Lincoln Center
Risa Gold (vänster) och Lilian Firestone på Shen Yun Performing Arts föreställning på Lincoln Center, New York den 15 januari. (Foto: med tillstånd av NTD Television)


Författaren Lillian Firestone upptäckte det magnifika hos Shen Yun Performing Arts i onsdagskväll, och var efter föreställningen på Lincoln Center både glad och känslomässigt berörd.

– Jag grät, det var så vackert. Så vackert, sade hon efter att ha sett Shen Yun på Lincoln Center i New York.

Lillian Firestone är född i Kina och fick sin tidiga utbildning där, innan hon flyttade till USA för att så småningom grunda Indications Press och publicera flera böcker om utbildning, bland annat `The Forgotten Language of Children´.

Många av Shen Yuns medlemmar är också födda i Kina men företagets hemmabas ligger i New York, eftersom konstnärer inte fritt kan uttrycka sig under den styrande kommunistregimen.

Genom klassisk kinesisk dans, ett av de äldsta och mest omfattande danssystemen i världen, och en sammansmältning av klassiska kinesiska och klassiska västerländska instrument, ”väver Shen Yun en underbar gobeläng av himmelska sfärer, gamla legender, såväl som epos om dagens hjältar, och som tar med dig på en resa genom 5000 år av kinesisk kultur”, står det på deras hemsida.

Lillian Firestone sade att hon dansar balett och hon uppskattade särskilt elegansen hos dansarna.

– Jag tyckte dansarna var utsökta, otroligt begåvade. Var och en av dem kunde vara en solistdansare, sade hon.

– Jag gillade deras sätt att dansa unisont. Så perfekt synkroniserade. Och jag älskade dräkterna, också.

Shen Yuns dansare åtföljs inte bara av den unika orkestern utan föreställningarna innefattar också handgjorda kostymer och den senaste teknologin inom digitala bakgrunder.

Insprängda mellan danserna är operasångare som använder bel canto-teknik för att sjunga kinesiska texter.

Sångerna är originalverk som ”fyllda av filosofiska reflektioner om mänskolivet och med djupare, flerskiktiga betydelser, överskrider de nationella, etniska och kulturella gränser” beskriver företaget sångerna på hemsidan.

Lillian Firestone var i kontakt med sångerna.

– Jag blev också berörd av sångernas idé, att livet är fullt av lidande, och att vi kom hit för att söka något annat. Det var mycket berörande och jag tror det är helt sant, sade hon.

Författaren åtföljdes av sin dotter, läkaren Risa L. Gold, som är specialist inom barn-och ungdomspsykiatrin. Dottern kände också samhörighet till den andliga natur som är inbyggd i den traditionella kinesiska kulturen och framkommer i föreställningen.

Hon sade att ”föra in andlighet i en dansform och in i en musikalisk form” var vackert, vilket hon bejakade.

– Vi uppskattade verkligen allt, sade Risa Gold.

– Jag tror att ett andligt budskap är ett viktigt budskap för var och en, särskilt för unga människor. Och jag tror att om man för samman ett andligt budskap med vacker dans och vacker musik, kanske du absorberar budskapet utan att ens märka det. Särskilt de roliga berättelserna, som visade att stora andliga mästarna kan låtsas vara galna munkar. Med ett stort sinne för humor, tror jag att barn kan lära sig mer när något är roligt.

NTD Television och Zachary Stieber rapporterade

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars ibland annat i Paris, Berlin och Geneve. För vidare information besök Shen” target=”_blank”>

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.