Författare om Shen Yun: "Himmelriket på jorden"
Roland Ropers, författare, förundrades över Shen Yun i Berlin den 22 mars 2013. (Foto: Matthias Kehrein)


När Shen Yun Performing Arts uppträdde på det ansedda Berlin Internationales Congress Centrum, fick publiken se en färgstark och spännande föreställning med klassisk kinesisk dans och musik.

Författaren, och journalisten Roland Ropers sade efter att han hade sett föreställningen den 22 mars att han förundrades över att se den ”färgstarka föreställningen från ett avlägset land som man hoppas kunna besöka någon gång.”

Shen Yun presenterar traditionell kinesisk kultur som den en gång var: en studie i elegans, visdom och dygder som destillerats ur den kinesiska civilisationens fem årtusenden, enligt företagets hemsida.

Ropers såg det gudomliga i kulturen genom föreställningen.

– Det är som himmelriket på jorden, den himmel som vi hoppas nå en dag. Jag är helt förundrad över att en tradition kan presenteras så verklighetstroget, sade han.

Även om Shen Yun turnerar till över hundra städer runt om i världen varje år, kan de för närvarande inte resa till Kina. Den styrande regimen har förstört nästan allt i den gamla kulturen, den kultur som Shen Yun har som sitt uppdrag att återuppliva.

I ett par dansinslag visas förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong. Metoden som vägleds av principerna sanning, medkänsla och tolerans, ”har hjälpt över hundra miljoner kineser att förstå och återvända till den traditionella kinesiska kulturens kärna – konfucianska, buddhistiska och taoistiska tankeskolor”, enligt Shen Yuns hemsida.

Ändå började det Kinesiska kommunistpartiet förfölja metoden 1999 och under hela tiden har utövare fredligt exponerat ”otaliga orättvisor”, enligt hemsidan. ”Deras anda av medkänsla och tolerans manifesterar själva kärnan i Kinas 5000-åriga gudomliga kultur.”

Ropers var medveten om regimens förföljelse av oskyldiga människor och sade efter föreställningen:

– Det är häpnadsväckande att en hemsk regim kan exponeras på ett sådant sympatiskt sätt. Det här är något för regimen att tänka på och den bör överväga att ta tillbaka de gamla traditionerna.

I Ropers bakgrund finns religionstudier, vilket får honom att reflektera över andlighet.

– Den här föreställningen hjälper en att släppa intrycket av missionsarbete. Dessa artister är inga missionärer, vilket verkligen imponerade på mig. Föreställningen föreläser inte om andlighet, utan betonar det gudomliga och är mer inriktad på kosmos lag. Det är något exceptionellt.

Han illustrerade sin tanke:

– Vid en jämförelse med västerländsk mysticism är den här föreställningen ledande, vilken företräder lätthet och luftighet. Vi har upphöjts till en högre nivå samtidigt som föreställningen underlättar inresan.

Han föreslog att personer i västvärlden behöver fokusera mer på lättheten.

– Det är fantastiskt hur denna föreställning sätter luftigheten i förgrunden”, sade han.

Andligheten var uppenbar i tenorernas och sopranernas sånger som varvas med danserna i programmet.

– Sångtexterna berörde mitt hjärta på djupet eftersom det fanns så mycket andlighet i dem, sade Ropers.

– Texten talade om våra livs ursprung och att vi måste hitta vårt ursprung igen. Detta uttalande intresserade mig mycket. Det här är verkligen ett andligt budskap.

Det slutade med att Ropers såg föreställningen ytterligare två gånger de påföljande kvällarna.

Efter sista föreställningen intervjuades han återigen och då förklarade han varför han hade sett föreställningen omigen:

– Jag insåg efter att ha reflekterat över showen hemma, att jag inte skulle kunna få alla nyanserna förmedlade på bara en föreställning, oavsett hur bra mitt minne är. Varje gång jag såg det, fick jag en ny förståelse.

– Tredje gången var den avgörande punkten för att förstå det gudomliga och livet på jorden, för att förstå vad det innebär att vara på den här sidan eller på den andra sidan.

– Jag hoppas att den här föreställningen erövrar världen och människornas hjärtan, de kommer att lära sig varför vi föddes. Den representerar verkligen en förändring som kan hända om man låter sig delta. Det är en vädjan till mänskligheten, som kallar på dem att vakna upp, avslutade Ropers.

Det New Yorkbaserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som uppträder samtidigt över hela världen.

Nästa föreställning på Europa-turnéen är Prag, Tjeckien 2- 3 april.

För mer information besök: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till shen Yun Performing arts.

Översatt från engelska.