Författare och konstnär säger att Shen Yun är "oerhört sevärd"
Inger Bichara tillsammans med väninnan Solveig Eriksson och hennes dotter. (Foto: Pirjo Svensson, Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts togs emot med varma applåder på annandag påsk. Både vänner och familjer med barn hade kommit till Cirkus i Stockholm för att få uppleva sällsynta glimtar ur den traditionella kinesiska kulturen och historien.

Ingen skulle gissa att författaren och konstnären Inger Possenius Bichara redan är 93 år. Parant, glad och ungdomlig satt hon i den värmande solen utanför Cirkus efter Shen Yuns föreställning.

2009 skrev Inger Bichara en bok om sitt exotiska liv i Egypten, där hon levt i 20 år. Efter att hon gift sig i början av 1950-talet med en egyptisk-koptisk senator, läkare och jordägare, flyttade hon till Egypten. Hon blev så småningom granne med president Nasser, och fick vara med om stora historiska händelser och omvälvande förändringar i landet.

Inger Bichara är också konstnär och målar botaniska kollage. Hon har haft uppskattade utställningar genom åren, som även uppmärksammats i media. Som konstnär är hon intresserad av naturens olika former och använder sin fantasi och skapar bilder från olika material från naturen, och kanske var det hennes konstnärskap som gjorde att hon speciellt uppskattade de färgsprakande dräkterna i showen.

Ett av Shen Yuns kännemärken är deras handsydda och rikt dekorerade klädedräkter, vilka är tidstypiska och historiskt efterforskade.

Detta unika hantverk visas upp i föreställningen med över 400 kostymer och hårornament. I föreställningen kombineras böljande silke med strålande färger och oanade färgkombinationer.

– Den är oerhört vacker att se, inte bara dansen utan även de utsökta dräkterna, och när man ser de oerhört vackra kvalitéerna i dräkterna… Deras sidenkvalitéer är ju så oerhört vackra och förhöjer danserna för mig; ett tjockt härligt siden som man sällan ser nuförtiden, säger Inger Bichara, och tillägger:

– Kina har ju alltid varit sidenlandet, och jag tycker det är roligt att det också märks i den här föreställningen.

Hon kom till Cirkus tillsammans med vänninan Solveig Eriksson som arbetat inom Ekerö kommun i 35 år. Solveig Eriksson, som är musikintresserad och sjunger i kör, tog även med sig sin dotter.

– Föreställningen är jättefin och det var väldigt roligt och vackert att se något från ett annat land, något som är så mjukt och så lugnt. Även om det är mycket fart på det hela så är det avstressande.

Shen Yuns orkester ger en unik musikupplevelse genom att sammanföra västerländska och traditionella kinesiska instrument. Musiken tilltalade Solveig Eriksson mycket.

– Instrumentalisterna var väldigt duktiga och det var väldigt fin klang i orkestern tycker jag.

Erhu-virtuosen Qi Xiaochun, som har examen från musikkonservativet i Shanghai, spelar på ett mästerligt sätt det uråldriga tvåsträngade instrumentet erhu vilket Solveig Eriksson tyckte mycket om. Hon säger att det var “väldigt vackert och fint att lyssna på”.

För dottern Tina Eriksson, som är projektsamordnare på ett företag i Stockholm, väckte Shen Yun ett genuint intresse för den kinesiska kulturen.

– Jag kommer att gå hem och läsa om kinesisk historia, som jag insåg att jag vet så lite om, säger Tina Eriksson.

Alla tre damerna vill gärna rekommendera föreställningen till andra.

– Ja, överhuvudtaget skulle jag rekommendera den till alla jag möter. För jag tycker att det är oerhört sevärt, avslutar Inger Bichara.

Tina Eriksson har tidgare bott i Wien, och har vänner där som hon kommer att tipsa om Shen Yuns föreställning.

– Jag hörde att de kommer att framträda i Wien, så jag ska skicka ett sms till henne för jag tror att hon skulle uppskatta det.

Shen Yun Performing Arts Touring Company i Europa, har föreställningar  24 – 27 april på Cirkus i Stockholm.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.