Författare fann inspiration i Shen Yun
Anders Braune, romanförfattare från Malmö, tycker det är fint att Shen Yun satsar på att sprida den traditionella kinesiska kulturen – trots att det sparas mycket på kulturen på många håll i världen. (Foto: Hans Bengtsson)


Författaren Anders Braune greps särskilt av skildringen av Falun Gong-förföljelsen i Kina, då han såg Shen Yun Performing Arts andra show i Linköping på lördagseftermiddagen.

Anders Braune bor i Malmö och körde den 55 mil långa sträckan på lördagen med några vänner. Han hade blivit inbjuden av en vän att ta del av showen, som gavs i ett välfyllt Konsert & Kongress, för att han ”skulle få något vackert att titta på och lite inspiration”.

– Jag är helt tagen, det var vansinnigt vackert, sade han i pausen på den drygt två timmar långa föreställningen.

Under numret som handlade om förföljelsen av Falun Gong i Kina, ”Himlen väntar oss trots förföljelse”, var det nästan så att han började gråta.

– Som författare befinner jag mig i fantasins marker och det är skönt att se att det finns folk som fortsätter att slå ett slag för fantasin – trots förtryck.

Braune betonar att det sker ett förtryck också i det tysta.

–  Inte bara mot Falun Gong utan mot alla fantasifulla företeelser i världen.

Han tycker det syns på olika håll i världen hur det sparas in på kultur och konst.

– I det läget är det ju helt fantastiskt att man slår ett slag för kinesisk kultur på det här viset. Det är en oerhört djup och stor källa att ösa ur eftersom det är nästan fem tusen år av högkultur, som vi får en liten essens av. Det ger inspiration, inspiration för att leva och inspiration för att skapa, sade han.

Utöver dansen och koreografin berömde han det bemötande han fick av arrangörerna, Svenska föreningen för Falun Dafa och Sales Competence, samt Konsert och Kongress personal.

– Det verkar oerhört välorganiserat.

 

Efter lördagens föreställningar i Linköping fortsätter Shen Yun till Berlin där första föreställningen är den 23 mars.