Företag med kopplingar till Jiang Zemins familj utreds
Förre regimledaren Jiang Zemins son, Jiang Mianheng, ser nu allt mer trängd ut. (Skärmdump via Kinas vetenskapsakademi)


Kinesiska kommunistpartiets internutredare utreder ett företag med nära kopplingar till förre regimledaren Jiang Zemins son, Jiang Mianheng.

Det är företaget SAIL (Shanghai Alliance Investment Ltd.) som ska utredas, enligt meddelandet som kom den 20 november. Det är oklart exakt vad den här utredningen innebär, men det sätter sannolikt ytterligare press på den förre regimledaren och hans nätverk.

SAIL har gjort stora investeringar i telekommunikation och teknikföretag, och även gjort samarbeten med internationella företag som Dreamworks, Microsoft och Nokia. Officiellt är det Shanghais stadslednings investeringsgren, men inofficiellt har det förståtts som Jiang Mianhengs personliga spargris. Enligt Bloombergs profil av företaget från i år är Jiang fortfarande styrelseordförande och VD.

Många misstänker att Jiang Zemin är det slutliga målet för nuvarande regimledaren Xi Jinpings stora antikorruptionskampanj, som till stor del gått ut på att montera ner dennes omfattande nätverk inom partiet. Utrensningen av tidigare mäktiga partifigurer som varit en del av Jiangs partifraktion, såsom förre säkerhetschefen Zhou Yongkang, har också föregåtts av attacker mot deras familj och underhuggare på olika nivåer.

Det har redan förekommit utredningar och utrensningar inom den statliga telekomsektorn, som Jiang Mianheng har starka kopplingar till. Han avgick själv också som ordförande för kinesiska vetenskapsakademins Shanghaiavdelning tidigare i år, trots att han inte hade pensionsåldern inne. Flera personer som står honom nära har också sparkats från sina poster eller åtalats.

Rapportering av Larry Ong och Juliet Song

För detta chef för ”Kinas Gestapo” åtalad