Företag förnekar radioaktiv läcka vid kinesiskt kärnkraftverk
Den rapport där läckan avslöjas, publicerad av säkerhetskommittén vid Guangdong Daya Bays och Ling'aos kärnkraftverk. (Foto: Radio Free Asia)


Hongkongs säkerhetsbyrå meddelade på tisdagen att en mindre radioaktiv läcka uppstod förra månaden på ett kärnkraftverk i Guangdongprovinsen. China Light and Power (CLP), som är delägare i verket, förnekade dock att någon läcka uppstått och hävdade att radioaktiviteten stigit något i verkets kylvatten.

Uttalandet från säkerhetsbyrån i tisdags kom efter att USA-baserade Radio Free Asia (RFA) rapporterat om den misstänkta läckan.

Enligt RFA hade en avvikelse uppstått den 23 maj vid anläggning 2 på Guangdong Daya Bays kärnkraftverk i Shenzhen. Anläggningen ligger fem mil norr om Hongkong och inom en kilometers avstånd ligger ytterligare ett kärnkraftverk, Ling’ao. Merparten av den el som produceras här går till Hongkong.

RFA citerade en källa som deltagit på ett årligt möte med en säkerhetskommitté för båda anläggningarna där det ska ha sagts att nivåerna av radioaktivt jod och ädelgaser var höga runt Daya Bay.

Rapporten sade även att en större mängd radioaktivt jod släppts ut i luften och utgjorde en hälsofara för alllmänheten. Höga chefer på anläggningen ska ha hållit händelsen hemlig och först senare skickat en rapport till myndigheterna i Peking.

Enligt en rapport från AP förnekar CLP att någon radioaktiv läcka ägt rum vid Daya Bay. Företaget hävdar att reaktorns kylvatten är helt förseglat  från omgivningen och tillade att man satt ihop en expertgrupp för att undersöka saken.

CLP sade vidare att incidenten ”inte orsakat några radioaktiva utsläpp, miljöföroreningar eller fara för allmänheten”.

RFA-rapporten avslöjade att kärnkraftverket använder Kinatillverkade militära bränslestavar i reaktorn i stället för kvalitetsprodukter från Frankrike.

Enligt vad CLP:s platschef, Richard Lancaster, sagt till tidningen Ming Pao har man dock använt franska bränslestavar i driften sedan 1994. Han sade att en möjlig orsak till läckan kunde vara att en av de 41 000 bränslestavarna i reaktorn inte var perfekt förseglade.

Enligt Reuters har aktivister i Hongkong ifrågasatt säkerheten på anläggningen, som har två reaktorer med en sammanlagd kapacitet på 1968 megawatt, varav 70 procent levereras till Hongkong.

Reuters citerade Hongkongs säkerhetsbyrå som sade att Hongkongobservatoriets strålningsövervakning inte registrerat några ovanliga strålningsnivåer sedan den 23 maj. Byrån sade att man skulle undersöka händelsen ytterligare och följa upp med CLP.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37649/