Förebådar 150 strandade valar i Japan en ny stor jordbävning?
Barn ser på när lokalbefolkningen försöker rädda melonhuvudvalar som strandat invid staden Hokota, nordost om Tokyo den 10 april 2015. (Foto: Toshifumi Kitamura/AFP/Getty Images)


Över 150 melonhuvudvalar strandade i Japan under den senaste veckan, vilket har väckt farhågor att en ny jordbävning kommer att drabba önationen.

Samma sak hände för fyra år sedan när 50 melonhuvudvalar strandade sex dagar innan jordbävningen och tsunamin den 11 mars 2011 som orsakade stora skador och förluster av liv.

Liksom för fyra år sedan strandade valar i samma prefektur, Ibaraki, som ligger bara cirka 100 kilometer från epicentrum för jordbävningen 2011.

I alla japanska sociala medier uttryckte användare sin oro, däribland en användare som skrev: "Massor av valar strandade i Kashima (stad i närheten av Hokotashi). Förbered er på jordbävning!” enligt RocketNews24.com.


Invånarna försöker rädda melonhuvudvalar som strandat intill staden Hokota, nordost om Tokyo den 10 april 2015. (Foto: Toshifumi Kitamura/AFP/Getty Images)

Invånarna försöker rädda melonhuvudvalar som strandat intill staden Hokota, nordost om Tokyo den 10 april 2015. (Foto: Toshifumi Kitamura/AFP/Getty Images)

"Kommer nästa? Var beredda på ett skalv”, skrev Twitteranvändaren maoeos40d, enligt AFP.

En annan Twitteranvändare tillade: "Vi kanske får ett stort den 12:e (april)."

Oron är så stor i hela Japan att forskare i Ibaraki tvingades utfärda ett uttalande om att det inte finns något konkret, vetenskapligt belägg för att masstrandning av valar är ett tecken på en förestående jordbävning.

Det är värt att nämna att även år 2011, hittades strandade grindvalar längs kusten i Nya Zeeland två dagar innan den stora jordbävningen som drabbade Christchurch.


(Foto: Toshifumi Kitamura/AFP/Getty Images)

(Foto: Toshifumi Kitamura/AFP/Getty Images)

Under helgen var japanska forskare på stranden och försökte hitta orsaken till strandningen, men de kan inte ge något säkert svar, rapporterade AFP.

"Vi ser inga omedelbara tecken på sjukdomar på deras kroppar, såsom cancer. Vi vill ta reda på vad som dödade dessa djur”, enligt citat av Tadasu Yamada, forskare vid National Museum of Nature and Science, som talat med japanska tv-kanalen NHK.

Översatt från engelska