Före detta toppnamn inom kommunistpartiet tros ha gripits
Zeng Qinghong, tidigare vice ordförande för det Kinesiska kommunistpartiet. Bilden är från mars 2007. En källa som står partiets disciplinorgan nära har rapporterat att Zeng har gripits. (Andrew Wong/Getty Images)


Enligt en källa som står Kinesiska kommunistpartiets disciplinorgan nära har dess förre vice ordförande, Zeng Qinghong, gripits, och sitter i förvar i staden Tianjin. Han var länge en av Kinas allra mäktigaste personer.

I maj rapporterade Epoch Times att Zeng utreddes, och att hans rörelsefrihet var begränsad. Det senare märktes på att Zeng inte omnämnts i officiella medier på flera månader och att han inte deltagit i officiella tillställningar.

När Zeng var på höjden av sin makt var han medlem av politbyråns ständiga utskott, vilket är partiets och därmed Folkrepubliken Kinas högsta styrande organ. Under en stor del av sin karriär stod han Kinas förre högste ledare Jiang Zemin nära, som var partiledare mellan 1989 och 2002.

Zeng Qinghong är allmänt känd som en driven politisk aktör som ansvarat för utnämningar inom partiets interna byråkrati. Dessutom har han suttit på nyckelposter inom oljeindustrin och hanterat Hongkongfrågor. Han har beskrivits som Jiang Zemins "torped", alltid redo att slå ut hans fiender med någon form av konspiration. Enligt källorna i Kina är det just detta som har fått Xi Jinping att agera mot Zeng, eftersom han är rädd att Zeng konspirerar mot honom.

Det Kinesiska kommunistpartiets ledning omgärdas av ett enormt hemlighetsmakeri, och slits dessutom av ständiga interna maktkamper, så det är mycket svårt för utomstående att veta vad som händer. Analytiker har därför länge förlitat sig på sådant som deltagande vid olika möten, omnämnanden i officiell press och liknande subtila markörer, för att kunna bedöma hur olika nuvarande och före detta medlemmar av Kinas översta ledarskikt ligger till, rent politiskt.

Zeng sågs senast offentligt den 14 maj, när han poserade för ett foto med Jiang Mianheng, Jiang Zemins son. Inga officiella medier har rapporterat om detta framträdande, och det noterades som en "privat aktivitet". Zeng nämndes inte heller bland dem som skickade kondoleanser när en känd filmregissör i Hongkong dog förra året, något som tolkades av analytiker som att han befann sig i en svår politisk situation.

Enligt källan tyder gripandet av Zeng Qinghong i Tianjin på att utredningen mot honom går framåt. Det är oklart när eller om det kommer att komma något officiellt uttalande om Zengs status.

Jiang Zemin drog igång förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong i Kina 1999, och hans partifraktion består till stor del av personer som aktivt deltagit i den. När Xi Jinping, som inte har något direkt personligt ansvar i förföljelsen, valdes till partiets högste ledare, ska detta enligt analytiker ha oroat medlemmar av Jiangs fraktion, som Zeng dessutom tillhör.

Källor inom partiet har tidigare gjort gällande att Jiang Zemins fraktion konspirerade för att störta Xi Jinping för att de fruktar att de kommer att hållas ansvariga för de brott som begåtts under förföljelsen. Xi har därför kontinuerligt rensat ut medlemmar av Jiangs fraktion ur partiet, ofta under förespeglingen att de gjort sig skyldiga till korruption, något som alla högt uppsatta personer inom partiet ägnar sig åt, och som därför är en bekväm anklagelsepunkt.

Om Zeng nu har fallit skulle han vara den tyngsta pjäsen hittills, tillsammans med förre chefen för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang, som också har försvunnit från offentligheten och allmänt tros vara under utredning av partiet.

Rapportering av Lin Feng