Före detta polischef dömd till fängelse för sexbrott


Göran Lindberg dömdes på fredagen till sex och ett halvt års fängelse i den uppmärksammade sexbrottshärva han stått åtalad.

Den 64-årige före detta länspolischefen i Uppsala och rektorn för Polishögskolan misstänktes i rättegången för 23 olika brott. I domen från Södertörns tingsrätt hålls han ansvarig för grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel, tre fall av koppleri, 28 fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av försök till köp av sexuell tjänst, ett fall av medhjälp till köp av sexuell tjänst och ett fall av medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst.

Han frikänns från anklagelserna om förberedelse till grov våldtäkt mot barn, alternativt förberedelse till grov våldtäkt, våldtäkt i ett fall, koppleri i tre fall och köp av sexuell tjänst i ett fall.

Lindberg greps i januari. Fallet har rönt mycket extra uppmärksamhet på grund av att Lindberg under sin karriär inom polisen varit kontroversiell och arbetat emot könsdiskriminering, sextrakasserier och våld mot kvinnor. För detta kallades han Kapten Klänning.

Tingsrätten säger i domen att en våldtäkt mot en 17-årig flicka var utförd med ”särskild hänsynslöshet och råhet” och att flickan utsatt flickan för ” sadistiskt, sexuellt våld”.

Lindberg ska förbli häktad fram till att fängelsestraffet börjar avtjänas. Han ska också betala närmare 300 000 kronor i skadestånd till tre målsägare.