Före detta partitopp utreds enligt Hongkongtidskrift
Den dåvarande kinesiske vicepresidenten Zeng Qinghong deltar i nationella folkkongressen den 9 mars 2005 i Peking. Hongkongtidskriften Trend rapporterar att Zeng nu utreds av partiet. (Cancan Chu/Getty Images)


En före detta vice ordförande för Kinesiska kommunistpartiet utreds, enligt en politisk tidskrift med bas i Hongkong. Inga officiella kinesiska regeringskanaler eller medier har dock rapporterat om det.

Zeng Qinghong, medlem av politbyråns ständiga utskott och vice ordförande för kommunistpartiet mellan 2003 och 2008 har länge varit känd som förre regimledaren Jiang Zemins högra hand och en  grå eminens inom den absolut högsta ledningen. Rykten har florerat i över ett år att Zeng är illa ute, och han dykt upp mindre i offentligheten än vad man förväntar sig av en man i hans ställning.

Trend, som är en politisk tidskrift från Hongkong som främst publicerar analyser och läckor från det kinesiska fastlandet, hävdade att antikorruptionsutredare satte Zeng under utredning i slutet av februari. Artikeln nämnde den tjänsteman inom antikorruptionsorganet, centrala kommissionen för disciplininspektion, som ska ha bekräftat att en sådan utredning pågår. Ett mejl till disciplininspektionen fick dock inget svar.

Zeng är ett troligt mål på grund av den enorma makt han samlat på sig under sin tid i den innersta kretsen. Han lyckades även tillskansa mycket stora rikedomar både under sin tid vid makten och efteråt, enligt Trend. Zeng är känd som en nära allierad till partigudfadern Jiang Zemin, vars fraktion har drabbats mycket hårt i de senaste årens utrensningar kopplade till nuvarande presidenten Xi Jinpings kampanj mot korruption.

Den tjänsteman som Trend citerade ska också ha gett Zeng ”tre råd” direkt från Wang Qishan, som leder disciplininspektionen. Trend förklarade inte hur man kunde känna till innehållet i diskussioner mellan högt uppsatta partitjänstemän.

Zeng ska ha fått rådet att ”reflektera” över och ”erkänna” sin korruption och sina politiska intriger. Han varnades vidare för att inte hysa några ”fantasier” angående sin situation, och ägna sig år självrannsakan.

Dagarna innan Trends kommentarer gav Zengs förra assistent Shi Zhihong en ovanlig, lång monolog inför reportrar under de två stora politiska mötena i Peking, där han argumenterade att Zeng var oskyldig, och att spekulationerna om att han var på väg att rensas ut var felaktiga.