Före detta kinesisk diplomat dömd till döden
Poliser vaktar den kinesiska ambassaden i Tokyo. (Toru Yamanaka/AFP/Getty Images)


Förre förstesekreteraren för den kinesiska ambassaden i Japan, Wang Qingqian, dömdes i våras till döden i en hemlig rättegång i en militärdomstol, enligt japansk media. Straffet har skjutits upp två år. Wang ska enligt domen ha läckt militärhemligheter till en japansk medborgare.

Wang är ständig rådsmedlem av China Association for International Friendly Contact (CAIFC), som är en nätverksbyggarorganisation med kopplingar till kinesiska militären.

Enligt en nyhetsrapport i japanska SankeiShimbun är 51-årige Wang Qingqian en erfaren överste med bakgrund inom kinesiska militära underrättelsetjänsten. Han började arbeta med Japan inom CAIFC på 80-talet och var förstesektreterare på den kinesiska ambassaden i Tokyo under sent 90-tal och fram till 2001. Han skapade kontakter med människor från många olika kretsar i Japan.

Enligt en SankeiShimbun-rapport från Peking gav Wang kinesiskt militärt underrättelsematerial till en japansk medborgare förra sommaren. Efter att ha undersökts av statliga säkerhetsministeriet förra hösten åtalades Wang för att ha läckt hemlig militär information. Han dömdes till döden vid en hemlig militärrättegång i våras. Vad det var för information Wang ska ha läckt och till vem avslöjades inte.

Rapporten citerade en initierad källa som sade att rättegången mot Wang Qingqian var extremt konfidentiell och att få personer utanför CAIFC känner till den.

Enligt rapporten ska även Chai Yongguang, som tidigare jobbade under Wang som biträdande chef för det asiatiska departementet på CAIFC, ha dömts till tre års fängelse för korruption, men det förklarades inte huruvida Chais fall hade något med Wangs att göra. Enligt källorna har Chai, som studerat vid Sophia-universtitetet i Tokyo, på senare år publicerat flera artiklar om kinesisk militärstrategi.

Wang är känd som en god vän till Yu Jiafu, en expert på Japan- och Koreafrågor som tidigare hölls i en form av husarrest tillsammans med sin hustru. Wang och Yus namn har ända tills nyligen funnits kvar på CAIFC:s webbplats.

Översatt från version