Före detta högt uppsatt militär och allierad till Zhou Yongkang utreds
Xu Caihou, vice ordförande för den centrala militärkommissionen (till vänster) talar med den nu avsatte och fängslade partitjänstemannen Bo Xilai under öppningsceremonin av den nationella folkkongressen i Folkets stora sal, den 5 mars 2012 i Peking. Enligt en högt uppsatt partitjänsteman i Peking utreds Xi Caihou på grund av att han är en nära partner till Zhou Yongkang, tidigare medlem av politbyråns ständiga utskott. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Xu Caihou, före detta vice ordförande i den centrala militärkommissionen, utreds på grund av sitt nära samarbete med Zhou Yongkang, som är en tidigare medlem av politbyråns ständiga utskott. Dessa uppgifter kommer från en högt uppsatt partitjänsteman i Peking. Xu anklagas för ”korruption” vilket är typiskt för maktkamperna inom kommunistpartiet.

Tidigt i april fick Epoch Times veta att Xu Caihou var satt under shuanggui, som är kommunistpartiets utomrättsliga disciplinsystem. Enligt uppgift skulle han ha ”lagt in sig på sjukhus 301” till följd av cancer i urinblåsan. Regimen bekräftade inte vid den tidpunkten att Xu hade gripits.

Korruptionsanklagelserna mot Xu var i själva verket motiverade av hans roll i en planerad kupp som Zhou Yongkang och Bo Xilai hade tänkt sätta i verket strax efter att den nye partiledaren Xi Jinping kommit till makten.

Xu Caihou, som kommer
från den nordostliga provinsen Liaoning, har sedan länge varit känd som en av Bo Xilais allierade. Bo, som tidigare var partichef i megastaden Chongqing, har nu avsatts och dömts till fängelse. Precis som Bo och Zhou var Xu aktivt involverad i förföljelsen av Falun Gong utövare, och dödandet av dem för att stjäla deras organ.

När Bo Xilai var borgmästare i staden Dalian och medlem av Dalians kommunala partikommitté, gav han omfattande stöd till Xu Caihou och dennes familj i deras affärer, och etablerade ett nära samarbete.

När Xu blev vice ordförande för den centrala militärkommissionen samarbetade han med Bo, som vid den tiden var guvernör i Liaoningprovinsen och senare blev handelsminister. Han tillskansade sig stora pengasummor. Utan tillåtelse från statsrådet spenderade han 18,6 miljarder yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) på att utveckla ön Chanxing, som ligger nära hans hemstad Wafangdian i Liaoningprovinsen.

Xu Caihou, som föddes 1943, klättrade inom partiet under den förre generalsekreteraren Jiang Zemins beskydd. Han satt i den 15:e, 16:e och 17:e upplagan av den mäktiga centralkommittén och var känd som en av Jiangs mäktigaste allierade inom militären.

Översatt från engelska.