Före detta dansare från Kina – ”Shen Yun är stilfullt”
Bai Lan bördig från Kina och tidigare dansare. (Foto: NTDTV)


Chapman Music Hall i Tulsa, Oklahoma USA, öppnade sina dörrar för Shen Yun Performing Arts turné den 18 mars. Shen Yun återupplivar forntida traditionell kinesisk konst som länge lidit under den kinesiska kommunistregimen.

Bai Lan ursprungligen från Kina och före detta dansare vid China Central Ballet Troupe of Beijing. Hon lever numera i USA och äger en balettskola.

– Jag är övertygad om att de jobbat hårt med både övning och framträdanden, sade hon.

Bai var mycket nöjd över att en show som visar gamla berättelser om hjältemod, vilka förmedlats i den folkliga traditionen under århundraden i Kina kom att stanna till i staden där hon bor.

– Det viktiga är att i Tulsa kan publiken sällan få kontakt med klassisk kinesisk eller klassisk balett, så det är verkligen viktigt för folket i Tulsa att få kännedom om denna typ av kinesisk folkdans som har så mycket stil, säger hon stolt.

– Jag tycker det är underbart, väldigt bra!

– De unga dansarna är verkligen underbara och de tar framförandet på stort allvar, de fulländar verkligen folkdansen.

– I Yi-dansen, trumdansen och i slutet när de dansar med solfjädrar lyckas de få fram den kinesiska stilen väldigt tydligt, säger Bai efter att ha granskat varje steg och scen med en experts ögon.

Utöver att vara skickliga artister har Shen Yuns artister ett ovanligt djup i sina framträdanden. Det följer en gammal kinesisk devis: För att skapa verklig konst måste det finnas inre skönhet.

Det märks att deras lärare är väldigt professionella, därför kan koreografin utföras med sådan stil.

– Jag kan se att det inte alls är lätt. Eftersom de växt upp i USA tror jag att de fått jobba hårt med träningen. De dansade väldigt bra.

– Stilen år inget man bemästrar på en dag eller två. Man kan inte bemästra essensen hos de etniska kineserna på en kort tidsperiod.

Bai var överraskad av att orkestern kombinerar västerländska och kinesiska instrument för att skapa den unika och vackra harmonin.

– Jag förväntade mig inte en orkester men det är bättre med orkester. De samarbetade väldigt väl, sade hon.

Faktum är att Bai återgav tankarna hos många kineser.
– Jag tycker det är viktigt att låta amerikaner få känna den kinesiska kulturen.

– Jag tycker att de arbetat mycket hårt på alla sätt. De har gjort en väldigt viktig promotion [av den kinesiska kulturen].

– I Amerika tycker jag inte att man förstår saker från Kina så väl. Vi kan sällan se kinesisk dans. Jag tänkte att jag måste komma och se detta!

 

 http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14077/