Förbjuden att undervisa
Guo Quan, medlem i Kinas demokratiska förbund och professor vid ett universitet i Nanjing undervisar i kinesisk traditionell kultur. (Foto från Guo Quan)


Guo Quan, medlem i Kinas demokratiska förbund och professor vid ett universitet i Nanjing förflyttades den 6 december av skolan till en tjänst som bibliotekarie på grund av att han nyligen skrivit ett öppet brev med uppmaningar om demokratisk reform i Kina.

– Skolan säger att mitt öppna brev strider mot konstitutionen och lärarlagen, så de förflyttade mig till en tjänst som bibliotekarie. Jag har förbjudits att undervisa, säger Guo till reportern.

Enligt Guo Quan sade universitetet att han var emot partiet, medan alla lagar i Kina stödjer kommunistpartiets ledarskap.

– De drog in mitt professortillägg och nu får jag endast baslönen. Min inkomst har minskat med flera tusen yuan i månaden, säger Guo.

Efter kommunistpartiets 17:e partikongress publicerade många personer från akademiska kretsar öppna brev till statsledarna. Efter Wang Zhaojuns öppna brev till Hu och Wen, publicerade också Guo den 14 november ett öppet brev till Hu Jintao och Wu Bangguo. I brevet uppmanade han till flerpartival i Kina.

Senare skrev han ytterligare ett öppet brev till premiärminister Wen Jiabao i syfte att tala för de 590 000 uppsagda personerna runt om i landet som tidigare arbetat på PetroChina Company och China Petroleum & Chemical Corporation.

Arbetarna sades upp med minimal kompensation och kämpar enligt Guo för närvarande mot fattigdom. Arbetarna har försökt lämna in en gemensam stämningsansökan mot sina arbetsgivare, men istället för att få problemet löst arresterades deras ledare och dömdes till ett års tvångsarbetsläger. I brevet uppmanade Guo även till avskaffande av Kinas system ”omskolning-genom-arbete.”

Ännu ett brev skrev Guo den 5 december och uppmärksammade där anställningsproblemen för de demobiliserade soldaterna runt om i landet och talade även om nationaliseringen av armén.

Guo Quan som är 39 år är medlem i Kinas demokratiska förbund. Han har tidigare varit kader i statsägda företag, sekreterare vid Nanjings kommitté för kommunal ekonomisk reform, samt medlem av den juridiska staben.

Han fick sin doktorsexamen i filosofi vid Nanjing University 1999 och gick sedan vidare till andra studieprogram.

Efter att ha avslutat studierna 2001 gick han med i universitets fakultet där han blev en av professorerna i litteratur. Han arbetade därefter som doktorand och klasslärare i Humanitetsskolan. Han var chef för vuxenutbildningen, assisterande dekan samt redaktör för en akademisk tidskrift. Han är även assistentforskare vid centret för studier av Nanjing-massakern.

Översatt från version