Förälskade i Shen Yun
Shen Yun Performing Arts gjorde intryck på systrarna Jenny Boudet och Sarah Grabinsky. (Foto: Yvonne Kleberg/ Epoch Times Sverige)


– Jag har aldrig sett nåt liknande! Helt otroligt! Vi är tagna båda två tror jag, vi är helt förälskade, säger Sarah Grabinsky.

Det går inte att ta miste på de två systrarnas oförställda glädje efter att ha sett den genuint kinesiska uppvisningen som Shen Yun gav på Cirkus på tisdagskvällen.

Omtumlade och överväldigade försöker de sätta ord på sin upplevelse.
– Den var helt fantastisk! Jag vet inte vad jag hade väntat mig, men det var helt otroligt! Helt enormt att se något liknande, säger systern Jenny Boudet.

Jenny Boudet driver det prisbelönta bageriet Petite France tillsammans med sin make. Hon och systern Sarah Grabinsky fick veta om Shen Yun då paret Boudet levererade sina macarons till Cirkus. Sarah Grabinsky instämmer i systerns uttalande:

– Även kläderna! Vackert! Alltså, otroligt! Och samspelet! Hade man tagit ut en enskild dansare hade det inte kommit i närheten av detta; det är hela den här gruppen, hur den jobbar tillsammans, det är helt fantastiskt! Jag har aldrig sett något liknande! säger hon med ett spontant eftertryck.

Hon dansade själv klassisk balett i elva år då hon var yngre.

Den klassiska kinesiska dansen som Shen Yun framför är enligt danskompaniet bäst lämpad att ge liv åt den forna kulturens rikedom och djup. På hemsidan berättas det bland annat om ”Yun” (uttryck, uttryckssätt, upplevelse), som är kombinationen av dansarens inre själ och fysiska tekniker vilket ger framförandena en speciell magi.

Namnet Shen Yun har, liksom hela den kinesiska kulturen, en djup innebörd. Shen står för ”gudomlig” och ger ordet det kombineras med en form av gudomlighet. I detta fall är det ”Yun” som syftar på det helhetsintryck en person ger. Tillsammans står orden Shen Yun för de himmelska världarnas fulländade skönhet som visas genom de mest subtila uttrycken och gesterna hos dansarna. Detta är essensen i namnet Shen Yun.

Grabinsky kände inte till så mycket om kinesisk kultur innan säger hon, men tycker att hon nu har fått en känsla för den.
– Det är väldigt gediget och gammalt, och de har en väldig bas i sin kultur.

Jenny Boudet påpekar att Kina i dagsläget har en ”lite hård jargong” i politiken.
– Det verkar verkligen tufft att Shen Yuns konst inte ens får visas i Kina. Det är ju sorgligt! Det är mycket som pågår där, som vi här hemma över huvud taget inte vet om. Det är lite skrämmande tycker jag.

Shen Yun Performing Arts har tre turnérande kompanier som samtidigt ger föreställningar på olika håll i världen.

Det finns fortfarande möjlighet att se årets föreställning på Cirkus i Stockholm den 27 april.

Epoch Times är Shen Yun Performing Arts mediapartner.