Förälskad i skor
(Carlo Allegri/Getty Images)


Jag förstår inte förtjusningen vi kvinnor har för skor. För att vara mer exakt, jag räknade just skorna i min egen skosamling och fann över 70 par.

Varför? Jag har ingen aning. Jag har bara två fötter och kan endast ha på mig ett par åt gången, men jag kan inte motstå dem. Jag frågade en vän för att se om hon led av samma åkomma. Hon grävde i sin garderob och räknade till 100 par skor.

Jag besökte nyligen en annan vän som visade mig ett par helt underbara högklackade sandaler med mycket höga klackar. Hon hade betalat 400 dollar för skorna men var inte säker på om hon någonsin skulle komma att använda dem. Men de var vackra! Medan vi beundrade dem sade hennes man att jag var lika galen som hon om jag inte tyckte att det var något fel med att betala så mycket pengar för någonting som man kanske aldrig skulle använda.

Naturligtvis såg jag som kvinna inte alls något tokigt med det. Vi alla har skor som vi av en eller annan anledning knappast använder men som vi inte står ut med att kasta bort.

En vän och jag shoppade nyligen och hon köpte ett par mycket eleganta svarta pumps. Medan hon väntade på att skorna skulle slås in, begrundade hon det faktum att hon hade minst fem par nästan likadana skor i sin garderob, men det här paret kunde hon inte motstå. Jag skrattade och sade att hon nog fortsätter med att utöka sin skosamling.

När jag förra veckan promenerade på gatan passerade jag en billig butikskedja och såg underbara brogues (läderskor med perforering fram ofta som ett v) i fönstret. Jag var sen till ett möte och var nästan säker på att butiken inte hade min storlek men jag var tvungen att rusa in och titta. Jag hade naturligtvis rätt – de hade inte min storlek. Om de hade haft det hade det blivit det fjärde paret snörskor. Men vem räknar?

Många av mina vänner är avundsjuka på mig för att min etta på Manhattan har sex stora garderober. En garderob är till för mina skor och de fyller ännu en.

Genomsnittsmannen har kanske fem par skor och tycker det är mycket. Han resonerar att när allt kommer omkring kan han inte använda mer än ett par åt gången.

Jag gissar att det här bara är ytterligare ett sätt som visar att kvinnor är annorlunda än män. Vi är förälskade i skor.

Miriam Silverberg är frilansjournalist och ägare av Miriam Silverberg Associates, Manhattan.
silverbergm@mindspring.com