Föräldrar till offren för förskoleattack tystas av de kinesiska myndigheterna
Folksamling utanför en förskola där en man attackerade och skadade 29 barn och tre vuxna i Taixing i Jiangsuprovinsen den 29 april. (Foto: AFP/Getty Images).


Föräldrarna till offren för en attack mot en förskola i Kina har inte bara sitt eget och sina barns trauma att hantera, utan även rädslan för att trakasseras av kommunistpartiets ämbetsmän och för att de hjälpfonder som samlats in till dem ska förskingras. Officiell media har endera varit tyst om den situation familjerna befinner sig i eller gett en falsk bild av den.

På morgonen den 29 april tog sig 47-årige Xu Yuyuan in på Taixings förskola i staden Taizhou i Jiangsuprovinsen, beväpnad med en kniv. Han högg ner alla som kom i hans väg och skadade 32 personer, varav 29 barn.

Nästan en månad har gått efter tragedin och den officiella televisionen och tidningarna i Kina rapporterar omfattande om hur de överlevande barnen nu glatt pratar och skrattar som förr. 

I ett TV-reportage sjöng och dansade barnen under ledning av läraren, som upprepade gånger uppmanade dem att leende läsa upp små barnkammarverser framför kameran. Läraren sade flera gånger till tittarna att ”allt är i sin ordning, allt är bra”.

Informationen som de officiella källorna kommer med nämner sällan något specifikt barns tillstånd eller deras familjers problem och oro. Rubrikerna på TV och i tidningar har i stället koncentrerat sig på vilken ämbetsman som kom för att ge sitt deltagande och vad denne sade eller gav för instruktioner.

I officiell media kan man inte finna någon information om offren, såsom vilka de är eller hur allvarliga deras skador är.

Liu Yanxun, reporter för China News Weekly, sade att en kortfattad rapport dykt upp i kinesisk media efter tragedin, men efter det har myndigheterna kontrollerat nästan alla kanaler för informationsspridning. Man har till och med tagit bort relaterade poster på internetforum. I efterdyningarna av en tragedi som Kina ännu inte hämtat sig från uppstod ett informationsvakum.

Han begav sig personligen till Taixing där tragedin ägde rum för att genomföra undersökande intervjuer. Han träffade ett vittne till incidenten som sade att hon samma morgon var i stan för att betala en försäkringsavgift för sin man. Medan hon var vid disken fick en kvinna i personalen ett telefonsamtal som sade att det var något problem med hennes barn på förskolan och att hon borde komma genast.

Hon skyndade till skolan tillsammans med kvinnan. Redan från utsidan av järngrinden till förskolan kunde de se fyra barn som var alldeles blodiga och låg på marken utan att röra sig. Hon visste inte om de levde eller var döda. Det var en märklig tystnad på platsen, ingen av barnen som attackerats skrek eftersom de var i chocktillstånd. 

”Ingen vill vara oklar över sanningen, men regeringen måste berätta för oss vad sanningen är”, var en vanlig kommentar Liu fick från folk han intervjuade.

Myndigheterna har ännu inte släppt namnen på offren eller hur de blivit skadade. Enligt en rapport från Hongkongtidningen Oriental Daily News har vissa företag och grupper donerat pengar för att hjälpa de skadade barnen, men myndigheterna har inte meddelat hur mycket som donerats eller var pengarna tagit vägen. Offrens familjer misstänker förskingring.

En annan man som också heter Liu är far till ett av barnen. Han sade att det var en förälder som var rädd att hans familjeföretag skulle råka illa ut och därför skrev på ett godkännande när hans barn som skrevs ut från sjukhuset och fick en engångssumma på 90 000 yuan. De andra 28 barnen låg fortfarande inlagda på sjukhuset i Taizhou. Ett barn knivhöggs mer än tio gånger och ligger fortfarande på intensivvårdsavdelningen.

En annan förälder sade att myndigheterna börjat övervaka alla föräldrar omedelbart efter händelsen och att de förbjudits att tala med omvärlden om händelsen.

En förälder sade att händelsen lämnat djupa ärr, både fysiskt och mentalt hos barnen. En del av dem skriker ”mord! mord!” bara de ser blod på TV. Det kan bli extremt dyrt med den psykologiska vården.

– Vi uppmanar regeringen att offentliggöra alla donationer i lokal media. Regeringen borde betala för kostnaderna för rehabilitering för de traumatiserade barnen. Vi kommer inte ge upp i den här frågan, sade en förälder. En annan sade att om regeringen ignorerar dessa barns öde kommer de söka rättvisa genom protestmarscher och demonstrationer.

Xu Yuyuan dömdes nyligen till döden i Taizhous mellanliggande folkdomstol för överlagt mord.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36437/