Föräldrar till jordbävningsoffer greps
Den 11 maj höll överlevande efter jordbävningen en minneshögtid för förlorade familjemedlemmar. (Foto: Getty)


Ett år efter den förödande jordbävning i Sichuan som dödade nästan 70 000 människor, säger drabbade föräldrar att de har gripits rutinmässigt och trakasserats när de försökt undersöka påståenden om korruption och usel konstruktion bakom de rasade skolbyggnader som dödade många barn.

Enligt Radio Free Asia protesterade föräldrar till dödade barn i Dujinangyan-häradet, ett av de hårdast drabbade områdena, den 7 maj. Polisen grep flera och dussintals hålls i husarrest eller inlåsta på hotell utanför området.

En av de drabbade föräldrarna, en kvinna vid namn Wang, som anslöt till protesterna mot lokalregeringen i Dujiangyan, sade att de flesta föräldrarna till jordbävningsoffer på orten nu bevakades.

– De flesta är under husarrest. Vi undkom genom att fly till en annan provins innan de grep oss. Nu letar de efter oss överallt, berättade hon, från en plats utanför provinsen.

– Många föräldrar har fått restriktioner på sig. Vi kan inte nå dem på deras telefoner. Regeringen försöker övertyga några av dem att de ska resa någon annanstans inom Kina.

Zhou Siqiang, som förlorade en 15-årig dotter som gick på Juyuanskolan i Dujiangyuan, sade i en artikel i USA Today den 13 maj att han förgäves väntat i flera månader på en förklaring från lokala ämbetsmän till varför skolbyggnaderna rasade ihop medan många intilliggande byggnader stod kvar.

Zhou sade att polisen börjat bevaka honom och hindrade honom och andra föräldrar från att besöka platsen där skolan låg i april, på den traditionella högtidsdag då kineser besöker sina familjegravar.


Jordbävningsöverlevare håller en minneshögtid för förlorade familjemedlemmar i Mianyang. (Foto: Getty)

Jordbävningsöverlevare håller en minneshögtid för förlorade familjemedlemmar i Mianyang. (Foto: Getty)

Amnesty International har släppt en rapport med titeln ”Justice Denied: Harassment of Sichuan Earthquake Survivors and Activitsts”. I den dokumenteras flera fall av illegala gripanden och trakasserier som aktivister och advokater som försökt hjälpa föräldrarna utsatts för. Bland dem finns Wang Xiaodong, en 37-årig affärsman som blivit aktivist. Han sade att han varit tvungen att fly från området efter att polisen börjat eftersöka honom i april för att han undersökt byggnadsstandarderna hos skolor.

– Genom att illegalt låsa in föräldrar till de barn som dött skapar regeringen mer lidande för människor som i vissa fall berättat att de förlorat allt i jordbävningen i Sichuan. Kinas regering måste sluta trakassera överlevande som söker svar och försöker plocka upp bitarna av sina krossade liv, sade Roseann Rife, biträdande programchef för Amnesty Internationals Asien/Stillahavsavdelning.

– Föräldrar till jordbävningsoffer som försöker förstå hur och varför deras barn dog förtjänar svar och medkänsla, inte hot och övergrepp. Att förfölja offren och deras släktingar är en grym förolämpning mot dessa redan hårt drabbade människor, sade Sophie Richardson vid Human Rights Watch.

Trots att den kinesiska regeringen specifikt lovade att skydda jordbävningsoffrens rättigheter i sin nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter som publicerades den 13 april, fortsätter den här typen av trakasserier.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16809/