Föräldrar inleder rättsprocess om förorenat mjölkpulver
Yi Kaixuan som spädbarn. Vid fem års ålder dog han efter att ha druckit förgiftat mjölkpulver sedan födseln. (Foto: Epoch Times)


Femårige Yi Kaixuan från Gansuprovins dog den 1 maj 2008 av njur- och urinsten. Han hade druckit förorenat mjölkpulver sedan han föddes. Föräldrarna begär en miljon yuan i skadestånd.

Kaixuan anses vara det första fallet som myndigheterna har godkänt som offer för förorenat mjölkpulver. Alltsedan  födseln den 14 november för fem år sedan, har han matats med en mjölkblandning tillverkad av märket Sanlu. Hans föräldrar har köpt produkten i en speceriaffär i deras hemstad.

När han var fyra månader skrek han ofta under tiden han kissade. Med tiden började Kaixuan dricka mindre och mindre av den sortens mjölkblandning. Läkarna kunde inte förklara orsaken till hans sjukdom när han togs in i sjukhuset. Kaixuans tillstånd försämrades. Han hade svullen mage och kunde knappt kissa.

En ultraljudundersökning den 28 april visade att han led av att njurarna var förstorade och innehöll mycket vätska medan urinblåsan var tom.

Läkarna på Lanzhou University First Hospital diskuterade den 30 april om njursten och njursjukdom kunde vara orsaker till hans tillstånd. Barnet förflyttades till intensivvården och hölls under ständig tillsyn.

Ytterligare undersökningar avslöjade att njurstenar fanns i båda njurarna och tillstånd på andra inre organ har försämrats. Kirurgiskt ingrepp planerades men Kaixuan dog innan dess. Bara tio dagar har gått mellan läkarnas diagnos och hans bortgång.

Kaixuans föräldrar berättade om deras mardröm i en intervju med Epoch Times. De sade att deras sons sjukdom hade varit en gåta under en längre tid. När de fick vetskap om Sanlus mjölkpulver fattade de misstankar om ett samband. Det blir plötsligt självklart att mjölkpulvret var orsaken till sonens död. De tog omedelbart kontakt med myndigheterna. Den 15 september bekräftade personalen från Gansuprovinsens hälsodepartementet att Yi Kaixuans död var kopplad till intag av förorenat mjölkpulver från Sanlu.

Efter råd från vännerna anmälde föräldrarna fallet till domstolen i Lanzhou City den 13 oktober och krävde från Sanlu skadestånd och kompensation för sonens död. De begär en miljon yuan.

– Vi är mer angelägen om rättvisa än något annat, sade Yi Yonghshen, Kaixuans pappa.

– Inte bara de som tillverkade och distribuerade den här förgiftade maten måste bestraffas, utan detta är  också en varning till statstjänstemän samt en varning till konsumenterna.

Domstolen har hittills inte formellt accepterat stämningen. Familjens advokat Dong Junming från Shanghai sade att han har framfört kraven till flera instanser som är inblandade med fallet och väntar på deras agerande och anvisning.

– Det här fallet har omfattande samhällsimplikationer och antalet människor som berörs av skandalen är stor, sade Dong.

Dong är också övertygad om mjölkpulvret är orsaken till barnets död därför att personalen från Gansuprovinsens hälsodepartementet redan har bekräftat det.


http://en.epochtimes.com/n2/china/china-infant-milk-death-lawsuit-6143.html