Föräldraledig i Thailand
Att umgås en tid med sina barn utanför den vanliga vardagen ger tid till eftertanke och lugn. (Foto: Mikael Iso-Oja)


Tyrone Andersson och Annika Haglund jobbar och bor i Stockholm och för ett och ett halvt år sedan kom tvillingarna Leopold och Ludvig till världen. Redan när barnen var nyfödda började Tyrone och Annika prata om möjligheten att kunna vara föräldralediga samtidigt. Då föddes idén om att åka utomlands tillsammans en längre tid och det blev tre månader i Thailand.

– Vi hade hört om andra som hade varit föräldralediga utomlands med sina barn, berättar Annika.

– Och för oss känns det verkligen rätt. Det underlättar också ekonomiskt att kunna ta ut föräldraledigheten samtidigt utan att en behöver ta tjänsteledigt, berättar Tyrone.

– När vi berättade för släktingar och vänner att vi skulle åka till Thailand blev det både bu och bä. En del tyckte att det var en kul idé och att det lät spännande. Men det fanns även de som undrade hur man kunde ta med sig så små barn på en resa över halva jordklotet, säger Tyrone.

Ludvig och Leopold verkar verkligen trivas i poolen och vid lekplatsen inne på resorten. Jag frågar Annika och Tyrone om de har märkt någon skillnad på Leopold och Ludvigs sätt att vara. Är det någon skillnad från hur de har varit i Sverige?

– Inte direkt, men dom får mer odelad uppmärksamhet av oss här och det i sin tur har kanske gjort dom lite lugnare. Annars är de i stort sett som hemma. Före resan har Leopold och Ludvig haft släktingar som barnvakt utan problem. Nu får vi se om det blir lika lätt med barnvakt när dom har knutit an till oss här nere, säger Annika.

När de var hemma i Sverige upplevde Tyrone att han funnits för lite till hands för Leopold och Ludvig.

– Hemma är det så lätt och komma på saker man vill göra eller tycker att man måste göra, här i Thailand finns det inte lika mycket som distraherar mig. Visst har jag funnits där för mina barn även hemma i Sverige, det är inte så. Tiden här i Thailand har gjort att jag har upptäckt mina barn på ett nytt sätt. Mer tid åt Leopold och Ludvig och mindre åt annat. Jag förstår hur mycket jag betyder för dem och de för mig, säger Tyrone.

– Så nu ser jag annorlunda på det. Jag har mer på riktigt kommit in i papparollen här i Thailand och det är något stort jag tar med mig hem till Sverige.


Ludvig och Leopold stortrivs i pappas trygga famn.

Ludvig och Leopold stortrivs i pappas trygga famn.

Annika tycker att resan har varit till stor behållning för familjen. Hon känner att det är skönt att under så här lång tid bara kunna umgås med Tyrone, Leopold och Ludvig.

– För mig känns det så bra att vi kan vara tillsammans så mycket här. Vi är en familj som ger tid åt varandra. Det är något jag vill ta med mig hem till Sverige, att vi som familj kan umgås mer tillsammans, även tillsammans med vänner och släktingar:

– Vi skulle verkligen rekommendera andra som har den här möjligheten, oavsett tidslängd, att resa iväg hela familjen och få ett avbrott i vardagslivet för att spendera tid tillsammans, säger paret.