För sent för Syrien att tillåta FN-inspektion
Syriska soldater ses utplacerade i stadsdelen Jobar i Damaskus, Syrien, lördagen den 24 augusti, 2013. Jobar var platsen för en påstådd attack med kemiska vapen den 21 augusti. (Foto: AP)


FN:s generalsekreterare Ban Ki Moons kontor meddelade på söndagen att Syrien har gått med på att tillåta en FN-undersökning på platsen av en påstådd attack med kemiska vapen.

Attacken har rapporterats ha ägt rum onsdagen den 21 augusti och undersökningen planerades att påbörja måndag 26 augusti.

BBC twittrade på söndagen: ”Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att bevis på att en kemisk attack i Syrien har ägt rum kan nu ha blivit förstört.”

En amerikansk tjänsteman sade till Wall Street Journal: ”Om den syriska regeringen hade ingenting att dölja och ville bevisa för världen att det inte hade använt kemiska vapen i denna incident, skulle det ha upphört med sina attacker i området och beviljat omedelbar tillgång till FN för fem dagar sedan.”

Den icke namngivna tjänstemannen berättade för Wall Street Journal: ”I detta skede kommer det senkomna beslutet av regimen för att ge tillgång till FN-gruppen alltför sent för att vara trovärdigt, bland annat eftersom den tillgängliga bevisningen har avsevärt skadats till följd av regimens ihållande beskjutning och andra avsiktliga handlingar under de senaste fem dagarna.”

En högt uppsatt amerikansk tjänsteman inom USA:s administration, som ville vara anonym, berättade för AP att det är ”mycket lite tvivel” att ett kemiskt vapen användes av den syriska regimen.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius sade på söndagen att det fanns ”ingen tvekan” om att regimen hade använt kemiska vapen.

Fabius gjort kommentaren vid en presskonferens i Jerusalem, enligt Al Jazeera: ”Indikationerna är helt samstämmiga vad gäller omfattningen av massakern och det överväldigande ansvaret hos regimen… Det finns ingen tvekan om substansen av fakta och dess ursprung.”

Läkare utan gränser anmälde på lördagen att de hade tagit emot ca 3 600 patienter som uppvisade symptom på neurotoxisk förgiftning inom en tretimmars period på tre sjukhus i Damaskus, Syrien, den 21 augusti.

Av de 3 600 patienterna har 355 dött.

Översatt från engelska