Folksam dömer ut fasadfärger
(Foto: AFP / Berthold Stadler)


Folksam dömer efter ett par års tester ut två av tre fasadfärger på den svenska marknaden. Färgerna drabbades av mögelangrepp som de flesta villaägare sannolikt inte accepterar.

När Folksam förra året drog i gång det första oberoende testet av utomhusfärger dömdes nio ut sedan de drabbats av kraftig mögelbeläggning på bara ett år. Nu när färgerna suttit uppe på samma testpaneler i Stockholm, Borås, Vindeln utanför Umeå och Bohus-Malmön i ytterligare ett år kommer dråpslaget mot färgbranschen – bara 15 av 45 testade färger får godkänt. De övriga hade redan på ett par år drabbats av påtagliga till kraftiga mögelangrepp.

Sämst av allt

Folksams miljöchef Jan Snaar tvivlar på det finns någon typ av konsumentvaror som klarar oberoende tester så dåligt, och han ifrågasätter om en del tillverkare över huvud taget testar sina produkter i nordiskt klimat.

-Jag kan i alla fall inte komma på något område där det finns samma brist på kvalité rent generellt, säger han till TT.

Det finns omkring 1,5 miljoner trähus i Sverige och Folksam gör räkneexemplet att tio procent av dem målas om varje år. Bara kostnaden för färgen uppgår till 750 miljoner kronor årligen. Och om tio procent av de villaägarna anlitar målare i stället för att göra allt jobbet själv ökar totalkostnaden med ytterligare 750 miljoner kronor.

Borde få ommålat

Enligt Snaar kontaktas försäkringsbolagen varje år av mängder av missnöjda husägare som drabbats av mögelangrepp. Villaförsäkringen är inte till någon hjälp i det här fallet och Snaar uppmanar i stället de missnöjda att ge sig på färgtillverkarna.

-Bevisligen ligger inte felet i underarbetet eller hur man målar utan det är uppenbarligen olika kvalité på färgerna. Egentligen borde kunderna få fullständig rättelse, alltså både färg och ommålat på tillverkarens bekostnad.

Måste tvättas

Olof Holmer, vd för Sveriges färgfabrikanters förening, har inte någon förklaring till varför vissa färger klarat sig bättre än andra. Han är dock tveksam till delar av Folksams test och påpekar bland annat att förra året var vått med en lång varm höst som är idealet för mögel.

-Alla ytor utomhus drabbas av påväxt när det är fuktigt och färg är inget undantag. Fasaderna måste tvättas, och man måste tänka på att göra ett bra förarbete inför målningen. Man måste också komma ihåg att ytbeväxning är fult, men det skadar inte materialet.