Folkpartist vill stoppa vapenaffär


Folkpartiets utrikespolitiska taleskvinna kräver att regeringen stoppar en vapenaffär med Förenade arabemiraten.

Hennes parti vill förhindra vapenexport till diktaturer.

Inom kort tar regeringen ställning till ett militärt samarbete med Förenade arabemiraten, skriver fp:s utrikespolitiska taleskvinna Birgitta Ohlsson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Nu vill hon att affären stoppas men tror inte att utspelet kan leda till en spricka i regeringen.

– Vi är en borgerlig allians för att vi har gemensamma åsikter i de stora frågorna som ekonomi, utbildning och välfärd, men det finns ännu skiljaktigheter i olika frågor, däribland utrikes- och säkerhetspolitiken, säger Ohlsson till TT.

Birgitta Ohlsson pekar på en rapport från utrikesdepartementet om demokrati och mänskliga rättigheter, vilken säger att läget är allvarligt i Förenade arabemiraten. Den amerikanska tankesmedjan Freedom House rankar landet som ickefritt.

– Vi i folkpartiet är varma vänner till vapenexport i sig men vi tycker att det är viktigt att man markerar till vilka länder man säljer till. Då tror vi att ett demokratikriterium kan vara ett första steg.

I november 2005 anmäldes förra försvarsminister Leni Björklund till konstitutionsutskottet (KU) av bland andra Birgitta Ohlsson för det svenska militära samarbetet med Saudiarabien.

– Då var flera borgerliga partier kritiska. Nu tycker vi att det är rimligt att man håller fast vid denna hållning, säger hon.

Birgitta Ohlsson kan ännu inte säga hur hon agerar om den nuvarande regeringen säger ja till affären med Förenade arabemiraten