Folkomröstning chockar grekiska parlamentet och utlandet
Greklands premiärminister George Papandreou (mitten) anländer till en konselj i det grekiska parlamentet i Aten den 1 november. Greklands regering verkade vara på väg mot härdsmälta inför en förtroendeomröstning efter att Papandreou ville ha en folkomröstning om landets EU-skuld. (Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / Getty Images)


Greklands premiärminister George Papandreou möter påtryckningar inifrån sitt eget parti inför en förtroendeomröstning senare i veckan efter hans beslut att hålla en folkomröstning om ett nytt räddningspaket.

Lagstiftarna med det styrande partiet krävde Papandreous avgång efter hans plötsliga krav på en folkomröstning, som syftade till att upphäva folkstormen mot åtstramningsåtgärder eftersom åtgärden skulle bringa oordning i landets eurostatus.

Aten och andra delar av Grekland har rutinmässigt drabbats av allmänna strejker och massdemonstrationer mot åtstramningåtgärderna.

I statsministerns styrande Pasok-parti krävde sex erfarna medlemmar Papandreous huvud och sade att ”en politiskt legitim” administration skulle vara ansvarig för den kämpande, skuldsatta nationen, enligt dagstidningen Ekathimerini.

Samtidigt lämnade en annan ledande medlem i Pasok-partiet sin plats på grund av folkomröstningen och hotade att störta Papandreous regering, som innehar en knapp majoritet i parlamentet.

”Papandreou är en farlig man. Han vänder på Greklands EU-medlemskap som på ett mynt”, sade högerinriktade Nya demokratiska partiets talesperson Yannis Michelakis, enligt nyhetssajten Nooz. ”Han kan inte regera ordentligt. Istället för att dra sig tillbaka med hedern i behåll spränger han allt.”

Papandreou hävdade att folkomröstningen skulle locka fram ett domslut från den grekiska allmänheten över de senaste kraven från euroområdet och hur regeringen har hanterat skuldsaneringen.

”Vi litar på folk och vi tror på demokratiskt deltagande. Vi tror på eget gottfinnande och beslutsfattande”, sade Papandreous departement via sitt Twitterkonto tidigt på tisdagen.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade att de kommer att möta Papandreou på onsdagen för krissamtal i Cannes för att gå vidare med en plan som godkänts av EU-ledarna i Bryssel förra veckan. Mötet kommer bara några dagar innan toppmötet för gruppen av 20 industri- och utvecklingsländer, som håller möte i samma stad.

Efter utspelet och när man märkt den kraftiga nedgången i de globala aktiemarknaderna, utfärdade de två statscheferna ett gemensamt uttalande som sade att de är ”fast beslutna att se till att deras europeiska partners till fullo kommer att genomföra [förra veckans] toppmötesplan så snart som möjligt, vilket är nu mer än någonsin nödvändigt.”

Sarkozy uttryckte sin bestörtning över Papandreous förslag på folkomröstning, enligt den franska tidningen Le Monde som citerade en källa nära honom. ”Greklands utspel är irrationellt och potentiellt farligt”, sade källan.

Oron att folkomröstningen om 130 miljarder euros räddningspaket skulle avvisas sände chockvågor över hela den europeiska marknaden på tisdagen, vilket fick euron att rasa och Dow Jones Industrial Average minska med 227 poäng vid stängningsdags.

Vissa analytiker höll med Merkels och Sarkozys åsikter och sade att förslaget är för riskabelt.

”Folkomröstningar handlar alltid om allmänhetens uppfattningar och missuppfattningar”, skriver Jacob Funk Kirkegaard, analytiker på The Peterson Institute for International Economics tankesmedja.

Om det kom så långt som till en folkomröstning ”och allmänheten såg det som ett val mellan den aktuella affären och några inbillade nya och bättre IMF-affärer som ska förhandlas i framtiden, skulle grekiska väljarna förmodligen avvisa den aktuella affären”, tillägger Kirkegaard.

”Verkligheten – som Papandreou känner till den  – är att den fattige inte får vara så nogräknad”, tillade han.

Översatt från engelska