Folkmusikerns död undviks i Kinas press
Den 28 december 2007 skrev Beijing Youth Daily om Yu Zhou och bandet. Efter hans död skriver kinesisk press bara i vaga ordalag att han slutat i bandet. (Foto: The Epoch Times)


Den 3:e april publicerade Xiaojuan, sångerskan i folkmusikgruppen ”Xiaojuan & Co-Residents in the Valley” en ny låt på sin blogg. Låten heter ”City in the Sky” och är ett vemodigt instrumentalt stycke där Xiaojuan spelar gitarr. Trummorna, munspelet och Yu Zhous sång saknas. Xiaoguang, en ny medlem i bandet, medverkar på flöjt. På bloggen syns en bild av bandet där Xiaojuan och Xiaoqiang syns, men där Yu uppenbarligen saknas.

”Xiaojuan & Co-Residents in the Valley” är ett känt folkmusikband som turnerat i Kina i många år. Bandet var mycket framgångsrikt 2007 och det var då man spelade in sin första stora hit. Bandet höll många konserter och fick mycket uppmärksamhet i pressen. Bland annat publicerade Beijing Youth Daily en lång artikel om bandet den 28 december 2007.

Den 26 januari 2008, då Yu Zhou körde bil hem tillsammans med sin hustru Xu Na efter en konsert, stoppades deras bil av polisen på Yangzhuang Road i Tongzhoudistriktet i Peking. Anledningen var en säkerhetsinspektion inför de olympiska spelen.

När polisen upptäckte att Yu och hans hustru var utövare av Falun Gong fördes paret omedelbart till polisstationen.

På det kinesiska nyåret den 6:e februari fick Yus familj ett meddelande om att de skulle besöka honom på Qinghes akutcenter i Peking.

Då familjen anlände till akutcentret fanns där poliser överallt. De videofilmade och förhörde familjemedlemmarna. När de närmade sig Yus kropp omringades han av poliser. Kroppen var täckt av ett vitt tyg vilket även täckte det mesta av ansiktet. Yus ögon var fortfarande halvöppna och de svarta pupillerna såg ut att betrakta familjen.

När en i familjen rörde vid Yus ben var det redan kallt. Efter att ha bevittnat Yus tragiska död ville familjen fråga ut polisen. Då blev de utknuffade ur rummet och hotade med arrestering om de skulle våga göra något stort kring saken. Hela proceduren tog inte mer än två minuter.

Åklagarmyndigheten i Tongzhou sade att man kunde göra en obduktion om det var så att familjen ifrågasatte dödsorsaken. Yus syster ville hitta en läkare som hon litade på. Åklagarmyndigheten tillät emellertid inte det och istället valde myndigheten ut en läkare till obduktionen.

Den 6:e maj fick Yus syster ett dödscertifikat som klassade dödsorsakerna som ”naturliga orsaker”. Ingen i familjen trodde på resultatet av obduktionen.

För närvarande hålls Yus kropp i ett kylrum i Qinghe. Enligt åklagarmyndigheten vill man inte ytterligare hantera frågan förrän Yus hustru Xu Na frisläpps. Polisen fortsätter att trakassera Yus och Xu Nas familjer. Efter arresteringen av paret gjorde polisen en razzia mot föräldrarnas och systerns hem.

Den kinesiska pressen har valt vaga ordalag i artiklar om den nuvarande situationen för den berömda folkmusikgruppen. Artiklarna har försökt undvika faktumet att Yu dog medan han var i polisens förvar. Den 13 mars publicerade Youth Weekend en artikel med titeln ”Hemlig röst från staden”. I artikeln står ”att lyssna på Xiaojuans sång är den hetaste underhållningen”. I artikeln finns en bild på Xiaojuan, Xiaoqiang och Xiaoguang. Artikeln nämner inte Yus namn och skriver, ”för inte så länge sedan slutade en bandmedlem. Detta är något som Xiaojuan inte vill prata särskilt mycket om.”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-13/70601.html