Folkfest när kulturhuvudstadsåret invigdes i Umeå
Sofia Jannok sjöng på invigningen. (Foto: Kristina S Alfjorden)


Hotellen var fullbokade och det uppskattas att ca 55 000 såg lördagens invigningsshow Burning Snow som framfördes på Umeälvens is. Folk värmde sig vid brasor i ett samiskt-futuristiskt stylat centrum. Kronprinsessan invigde kulturhuvudstadsåret efter berörande jojk och trumning, som fick både is och mark att vibrera.

Från två stora kåtor på isen steg röken sakta. En kör med ca 40 samiska ungdomar inledde invigningsceremonin. Trummor och innerlig jojk byggde sedan upp en stark stämning, illustrerad av dansare. Även ett följe med renar passerade på isen. Den samiska kulturen stod i centrum under invigningsceremonin.

Kronprinsessan invigde året med orden:

– Vi står inför ett nytt kulturhuvudstadsår. I Björkarnas stad väntar åtta årstider. Här känner vi Västerbottens själ, med snö och is, med värme och passion. Tag chansen att ta del av och vara en del av den kreativitet och samhörighet som kulturen erbjuder.

Även kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth var en av talarna vid invigningsceremonin, och talade om kulturen som en ögonöppnare.

– Den kan vara en ögonöppnare. Kulturen kan utmana, den kan skava och irritera, få oss att ställa nya frågor.

Flera var det som hoppades att detta år ska bli en ögonöppnare, inte bara för den samiska kulturen utan också för hur samerna lever idag.

Mikael Vinka, som bjöd på renbuljong med torkat renkött och rentunga vid en eldplats i det så kallade Sápmi Today, var positiv till att samernas kultur får stort utrymme under året.

– Det har varit väldigt mycket besökare som varit intresserade av vår kultur. Det känns jättebra, vi behöver informera så mycket som möjligt om oss och vårt område.

Han säger att alla sätt de kan föra fram samernas budskap på är bra.

– Jag tror det är viktigt för Umeå som region, hade det inte varit för oss hade det inte blivit något kulturhuvudstadsår i Umeå, menar Vinka.

Att den samiska kulturen lyfts fram under kulturhuvudstadsåret väcker dock delade känslor bland en del samer.

– Ja, lite grann. Man tycker väl att det är för mycket jippo, men samtidigt – man måste se det positivt – nu har vi en möjlighet att framföra vårt budskap, säger Vinka.

Under den tre dagar långa invigningen trängdes utställningar med musikaliska verk, det lokala kulturlivet och en stor mängd besökare.

Isländskan Kolbrun Bergthorsdottir, tyckte mycket om bemötandet i Umeå.

– Folket här, jag har varit till flera länder, jag har aldrig träffat snällare och mer generösa människor än här.

Hon tyckte mycket om Fair City, en utställning om hur ungdomar vill se framtiden.

– Vi borde lyssna på barnen, ni har fantastiska barn!

Utställningen Fair City var en del av det vinterlandskap som byggts upp i Umeå centrum. Värmeslingorna under gågatan hade stängts av och stora mängder snö hade transporterats dit. Vid brinnande stockar kunde man värma sig och det fanns platser med renfällar utlagda där folk kunde slå sig ner en stund. Skapandet fick ta plats, i olika former, både på stora snöblock och i form av vackert utsnidade isskulpturer. På vissa platser fanns det utrymme att själva delta, till exempel i skuggspel eller midvinterboule.

Invigningshelgen för kulturåret bäddade just för ett år av kreativitet och samhörighet som man har chans både att ta del av och vara en del av, som Kronprinsessan sade i sitt tal.