Folkets bröllopstårta en succé
Folkets bröllopstårta (Foto: bageri.se)


Medlemmarna i Sveriges bagare & konditorer kommer att baka kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings officiella bröllopstårta och för att ge resten av befolkningen en möjlighet att delta i firandet har de även skapat en Folkets bröllopstårta. Tårtan finns att köpa på flera konditorier runt om i landet.

Tårtan påminner om en prinsesstårta men är bakad på mandelbotten. Fyllningen består av jordgubbskompott, vaniljbavaroise (mousse) och mandelkrisp. Tårtan är täckt av vit marsipan och dekorerad med kristyr. Ett ljusblått sidenband och en guldkrona smyckar tårtan.

Vete-katten i Stockholm är ett av de konditorier som bakar och säljer folkets bröllopstårta, men endast på beställning. Johan Sandelin, chefskonditor, tycker att tårtan är jättegod. Receptet på tårtan är enkelt säger han, eftersom meningen att alla ska kunna tillverka den.


Johan Sandelin, chefskonditor på Vete-katten i Stockholm. (Foto: Johan Sandelin/privat foto)

Johan Sandelin, chefskonditor på Vete-katten i Stockholm. (Foto: Johan Sandelin/privat foto)

– Vi har sålt ett hundra Folkets bröllopstårtor, säger en nöjd Johan Sandelin.

På frågan om tårtan tar lång tid att göra, svarar Johan Sandelin att de förbereder tårtan i omgångar. Det görs flera tårtor samtidigt som ställs in i frysen. När det sedan är dags tar de fram tårtan och låter den tina lite och därefter stryker man på grädde och klär den med vit marsipan och dekorerar den med bland annat en krona i guldfärg. Konditorierna köper in guldkronan för tolv kronor styck och för varje såld tårta, går tio kronor till kronprinsessparets bröllopsstiftelse.

Det är guldkronan som garanterar att pengarna skänks till stiftelsen. På knapp en månad har grossisterna Kobia och KåKå sålt cirka 150 000 guldkronor till konditorier över hela Sverige.

Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, säger att när de inledde projektet var de osäkra och diskuterade alternativa vägar om det skulle bli många kronor över. Nu ser det inte ut som de behöver verkställa någon av planerna, säger Martin Lundell.

– Intresset för Folkets bröllopstårta har hittills varit enormt vilket såklart är jätteroligt.

Om man planerar att fira bröllopsparet med en tårta i helgen är det bra att förbeställa en så snart som möjligt så att man inte riskerar att bli utan, skriver Sveriges bagare & konditorer i ett pressmeddelande.

Sandelin har fullt upp med mycket annat också eftersom Vete-katten har fått hedersuppdraget att tillreda desserten till kronprinsessparets privata fest den 17 juni på Drottningholms slott. Han skulle strax efter intervjun iväg till Drottningholms slott för att leverera en del av desserten. Han kunde inte avslöja vad den innehåller, det enda vi vet är att desserten kommer att innehålla små champagne-marshmallows. Vi får helt enkelt vänta och se.

 

Fakta om bröllopstiftelsen:

När konditorierna köper guldkronorna tar grossisterna samtidigt in 10 kronor per krona som skänks till arbetet med att motverka utanförskap och främja god hälsa för barn och ungdomar i Sverige genom Kronprinsessparets bröllopsstiftelse.