Folkets beväpnade polis förklarar lojalitet till Hu och Wen


Folkets beväpnade polis, tillsammans med militären, meddelade nyligen sin lojalitet till partiledningen  och följaktligen implicit till ledarna Hu Jintao och Wen Jiabao.

I en ledarartikel som spridits mycket står att den beväpnade polisen har uttryckt sin “beslutsamhet att stödja centralregeringen”. Det här anses betydelsefullt, eftersom Folkets beväpnade polis lyder under det politisk-rättsliga utskottet som leds av Zhou Yongkang.

Zhou är en av de nio medlemmarna i politbyråns ständiga utskott, och han har stött Bo Xilai.

Att Folkets beväpnade polis lierar sig med Hu och Wen ser kommentatorer som ett tecken på att Zhou håller på att förlora makten. En del tror till och med att Hu och Wen kan avlägsna Zhou från hans post innan den 18:e partikongressen äger rum i höst.

Huvudrubriken på förstasidan i People’s Liberation Army Daily lyder: ”Poliser och soldater i både militären och den beväpnade polisen stödjer beslutsamt partiledningens korrekta beslut”.

I artikeln nämns att militärens och Folkets beväpnade polis, “handlingar, ideologi och politik” kommer ”att stå på samma sida som partiets ledning, vars generalsekreterare är kamrat Hu Jintao”.

Två månader efter att Wang Lijun, den tidigare polischefen i Chongqing, försökte hoppa av vid USA:s konsulat i Chengdu, är detta första gången som Folkets beväpnade polis meddelar sin ståndpunkt till centralregeringen.

Kommentatorn Xia Xiaoqiang anser att det här är ett tecken på att Zhou håller på att förlora maktkampen mot Hu och Wen.

– Vi vet att militären har meddelat sin lojalitet till centralregeringen, men inte beväpnade polisen, sade han.

– Två dagar efter att Bo blev av med alla sina poster i partiet, meddelade Folkets beväpnade polis sin lojalitet till Hu och Wen. Det här är tecken på att Zhou håller på att förlora makten, sade Xia.

Efter att Bo avlägsnades från sina poster har medier utanför Kina, inklusive ett av regimens språkrör som står på samma sida som Jiang, bytt fokus från Bo till Zhou. Dessa medier började avslöja Zhous skandaler. Det här är ännu ett tecken på att Zhou håller på att förlora makten, enligt experter.

Chefredaktören för tidningen Beijing Spring, Hu Ping, kommenterade med tanke på denna rapportering att Zhou kan bli av med sin post redan före den 18:e folkkongressen.

“Om [centralregeringen] bestämmer sig för att låta Zhou landa mjukt, skulle den inte behöva publicera alla negativa nyheter. Zhous mandatperiod går snart ut och han kommer att få avgå efter det. Eftersom de här negativa nyheterna finns där ute, tänker de inte låta Zhou landa mjukt.”

Artikel på engelska.

Klicka på den här länken Kinas regim i kris för att läsa om den senaste utvecklingen i den pågående maktkampen inom den kinesiska kommunistregimen. Här försöker vi ge läsarna de nödvändiga sammanhangen för att förstå situationen.