Folket i Hongkong kräver omvärdering av studentmassakern 1989
Mer än 2 000 människor i Hongkong deltog i en marsch med krav på upprättelse för de studenter som demonstrerande för demokrati och som blev nedslagna med våld av den kinesiska regimen 1989. Hongkong, 27 maj 2012. (Foto: The Epoch Times)


Hongkongs invånare förbereder sig inför årsdagen av studentprotesterna och massakern på Himmelska fridens torg den 4 Juni 1989.

Mer än 2 000 personer marscherade den 27 maj med krav på att den kinesiska regimen ska ge upprättelse till de demonstrerande studenterna, sluta förtrycka oliktänkande och få bort korruptionen. Marschen arrangerades av en allians som stödjer den demokratiska rörelsen i Kina, Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China.

En tyst hyllning gavs till 73-årige Zha Weilin, som begick självmord den 26 maj i Peking i protest mot regimens mångåriga vägran att ta upp massakern. Hans son, Zha Aiguo, en av de studenter som demonstrerade på Himmelska fridens torg, sköts till döds med ett skott i huvudet av kommunistregimens soldater 1989.

Zha hade varit medlem i ”Tiananmen-mödrarna”, en aktivistgrupp som har krävt att den kinesiska regimen skulle ändra sin ståndpunkt i fråga om massdemonstrationerna för demokrati 1989. De flesta av dess medlemmar är föräldrar till mördade studenter.

– Jag tror att en upprättelse av ”4 juni” kan bli en startpunkt när det gäller att avsluta Kinas enpartistyre. Vi anser att den nya generationen av ledare har ansvar för att främja universella och demokratiska värden och placera Kina bland de nationer som går mot demokrati i denna historiska tid, sade Lee Cheuk-yan, medlem i Hongkongs lagråd.

Lee sade att han uppmuntrats av att så många ungdomar deltog i marschen. Förra året deltog mer än 150 000 människor i den årliga ljusvakan för de studenter som dödades den 4 juni. Lee var säker på att det skulle bli ännu fler människor i år.

Lee sade också att de planerar att etablera ett 4-junimuseum och använda det för att bekämpa vad han kallade ”rikstäckande utbildning av hjärntvättstyp.”

I Kina nämns inte massakern på studenterna den 4 juni i läroböcker, och den officiella synen på studentprotesterna är negativ.

Alan Leong Kah-kit, en annan medlem av lagrådet kritiserade den kinesiska regimens förtryck av oliktänkande.

– Kommunistpartiet intensiva förtryck visar att dess medlemmar inte har någon tillit. Jag hoppas att folket i Hongkong öppet kan sörja 4-juni-[offren] och kämpa för upprättelse [av demonstranterna] eftersom vi lever i den enda delen av Kina där sådana här aktioner är möjliga. Jag hoppas vi kan fortsätta göra detta, sade Leong.

Zhou, en student vid City University of Hong Kong, deltar i en hungerstrejk till minne av studenternas masshungerstrejker på Himmelska fridens torg 1989.

– Vi kräver fortfarande upprättelse av 4-juni-händelserna, frigivning av fängslade dissidenter, och demokrati, sade hon.

Sedan den 20 mars har ett antal blockerade ord, inklusive ”4 juni”, flera gånger kunnat sökas på Baidu, Kinas största sökmotor. Artiklar som citerar ett tal hållet nyligen av premiärminister Wen Jiabao om att ”åtgärda begångna orättvisor och lyfta censuren av 4 juni”, fanns bland de icke blockerade sökresultaten.

Originalartikel på kinesiska.

Översatt från engelska.