FN:s sändebud kritiskt till ökad militarisering av Syrienkonflikten
Enligt FN har konflikten i Syrien utlöst den största humanitära krisen sedan andra världskriget, med 7,6 miljoner tvångsförflyttade, 3,2 miljoner på flykt och ytterligare 12,2 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd. (Foto: Spencer Platt /Getty Image)


Att försöka lösa krisen i Syrien och bekämpa terrorismen i regionen med vapen är ingen framkomlig väg. Bara en parallell, allomfattande och omvälvande politisk process inom ramen för Genèvekommunikén kan leda till en lösning. Det sade FN:s särskilda sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, vid en presskonferens i Genève på måndagen.

Alla inblandade, den syriska regeringen, oppositionen i landet, regionala aktörer, ryssar och amerikaner, vet att det inte finns någon hållbar militär lösning i sikte för den här krisen. Den senaste tidens ryska militära ingripande har bara medfört en ny dynamik till situationen, menade han.

De flesta syrier på flykt gav sig av redan innan Islamiska staten tog över nästan en tredjedel av landet. De lämnade landet på grund av striderna mellan regeringen och oppositionen, betonade de Mistura.

Tvivel om tidigare förslag

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Staffan de Mistura, har tidigare lagt ett förslag som godkänts av FN:s säkerhetsråd, om att införa arbets- och kontaktgrupper för att lösa krisen. Men i söndags beslutade oppositionsgrupper att inte delta. Detta beror främst på den nuvarande ryska militära verksamheten, men några tvivlar också på att det kan leda fram till någonting. Ett beslut som Mistura både beklagade och respekterade.

– Vår uppgift är att medla och leta efter möjligheter att minska lidandet och öka chansen att komma igång med allvarliga rundabordssamtal, sade Mistura.

Han sade också att man akut måste försöka undvika en värre militarisering av konflikten, och föreslog att både Syrien och Ryssland upphör med sin militära verksamhet i områdena kring Zabadani, Kefraya och Fua så man kan komma in med humanitärt bistånd och utrymning.

FN fortsätter att pressa på

Flera omgångar med FN-förmedlade samtal har hållits i Genève mellan parterna utan att man har kommit fram till någon uppgörelse. FN fortsätter att pressa på om behovet av politiska förhandlingar för att nå målen i Genèvekommunikén som antogs den 30 juni 2012.

Det dokumentet tar upp några avgörande steg i processen för att få slut på våldet. Bland annat att fastställa ett organ med verkställande makt som kan styra en övergång. Den skulle bestå av den nuvarande regeringen, oppositionen och andra grupper, och skulle kunna bli en början på en syrisk-ledd politisk övergång.